26 november 2014 - 4 Kislev 5775
   
Text Size

Waarschuwing! Pas op voor christelijke charlatans

paulindiaZe noemden K.A. Paul "de Billy Graham van India". Tijdens zijn hoogtepunt in de negentiger jaren gaven christelijke leiders in Amerika enorme donaties aan de Indiase evangelist. Ze dachten dat het geld werd gebruikt om duizenden wezen en weduwen te voeden.

door J. Lee Grady, vertaling redactie Uitdaging

Maar naar bleek verdween het meeste geld dat Paul bij elkaar bracht in een heel ander project: de aanschaf van enorme Boeing 747, met een extra verdieping die geheel als slaapkamer voor Paul was ingericht, inclusief een bedsprei met gouden stiksels. Paul vloog met het enorme vliegtuig naar Derde Wereldlanden, waar hij zoveel publiciteit genereerde. Hij verscheen op foto's naast ministers en minister-presidenten. Hij trachtte hen ervan te overtuigen dat hij een organisatie in Amerika had gevestigd, Gospel to the Unreached Millions, die de armoede in de wereld bestreed.

Maar in plaats van weduwen en wezen te voeden, voedde Paul vooral zijn eigen ego.

Toen ik onlangs India bezocht, werd mij verteld dat K.A. Paul inmiddels in de gevangenis zit. Hij werd in mei gearresteerd in Andhra Pradesh. De autoriteiten leggen hem te laste dat hij een moordenaar heeft ingehuurd om zijn eigen broer te doden, de broer waarmee hij in onmin leefde omdat ze het niet met elkaar eens waren wie de eigenaar van al die gul geschonken miljoenen was. Nu zit de man die claimde dat hij een counselor en pastor voor presidenten en premiers was, in een gevangenis, wachtend op zijn proces.

Hoe kan het dat mensen die claimen Gods werk te doen, zelfzuchtige charlatans blijken te zijn? En hoe kan het dat christenen daar steeds weer intrappen en de oplichters van gulle gaven voorzien?

Dat hoeft ons niet te verbazen. Jezus waarschuwde ons voor wolven in schaapskleren. Een van Zijn eigen discipelen stal geld van Hem en bedroog Hem. Judas, die man die Hem met een kus verraadde, was een gevangene van zijn eigen voorliefde voor geld en van zijn corrupte karakter.

De 'geest van Judas' waart ook vandaag nog rond. Missiologen zeggen dat een gênant deel van de door christenen geschonken donaties 'in het putje verdwijnen' door veelal overzeese 'religieuze corruptie'. Dat wil niet zeggen dat we die charlatans niet ook in eigen huis hebben, maar binnenlands worden ze iets sneller ontmaskerd, onder meer door de grote media-aandacht die ze vaak trekken. Het buitenland is ver weg en corruptie kan daar langer, en weliger, tieren voordat het wordt ontdekt.

Omdat ik overzeese zendingsprojecten financieel steun, heb ik enkele eenvoudige richtlijnen ontwikkeld met betrekking tot geld en zendingswerk. Mocht jij ook overwegen om overzees zendingswerk te gaan steunen, stel jezelf dan de volgende vragen:

1. Ken je de persoon die je wilt ondersteunen echt goed?
Gods Koninkrijk is gebouwd op relaties en vertrouwen. Dat zijn zaken die tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Wees niet te haastig met het ondersteunen van mensen. Slechts een e-mailtje van een evangelist uit pakweg Pakistan is niet genoeg als fundament voor een levenslange relatie. Wijsheid is niet naïef. Neem de tijd en bid ervoor of je deze persoon werkelijk moet steunen.

2. Worden jouw overzeese contacten 'betrouwbaar' genoemd door lokale kerken en christenen?
Werk niet met 'lone rangers', met individualisten. Als je een overzees project van een evangelist steunt, sta er dan op dat hij of zij een groep adviseurs om zich heen heeft die je om informatie kunt vragen. Vraag regelmatig om een voortgangsreportage en om financiële jaarverslagen.

3. Zijn jouw overzeese partners integer?
Vreest de man of vrouw die jij ondersteunt werkelijk God? Heeft hij of zij een gezond huwelijk en een goed familieleven? Is hij of zij op seksueel gebied rein? Vertelt hij of zij altijd de waarheid? Het is niet altijd gemakkelijk om achter de antwoorden op die vragen te komen, maar probeer er wel antwoorden op te vinden. Vraag om referenties en doe je huiswerk voordat je besluit je geld aan iemand toe te vertrouwen. Soms verdwijnt het geld dat jij stuurt om bijvoorbeeld een weeshuis in stand te houden, in de zakken van mensen voor wie het niet bedoelt is. Dat is niet wat je wilt en je kunt het voorkomen door alleen maar met b betrouwbaar gebleken partners in zee te gaan.

4. Heeft degene die jij gaat ondersteunen een nederige houding?
Waar trots heerst, ligt corruptie op de loer. Werk niet samen met mensen die behandeld willen worden alsof ze meer zijn dan een ander. Werk ook niet samen met mensen die hun medewerkers, hun personeel, als slaven behandelen. Onzekere leiders met een opgeblazen ego zullen vroeger of later ten val komen en ze zullen hun bediening - en jouw geld - meenemen in die ondergang.

5. Sta open voor onbehaaglijke gevoelens.
De heilige Geest wil je waarschuwen voor financiële rampen en doet dat vaak op zo'n wijze dat jij je onrustig gaat voelen over iets. Ik herinner me dat een vertegenwoordiger van K.A. Paul enkele jaren geleden de redactie van Charisma trachtte te overtuigen een verhaal te publiceren over deze Indiase evangelist. Ik kende toen nog niet alle feiten rond Paul, maar ik voelde me er niet goed bij. Ik voelde me bezwaard. Charisma wees het verzoek voor het verhaal af. Niet op harde feiten, maar op de zachte stem van de Heilige Geest.

Het ondersteunen van zendingswerk is hard nodig en het kan een geweldige ervaring zijn om samen op te trekken met iemand op het zendingsveld. Laat je niet ontmoedigen. Steun zendelingen. Ik beschouw mijn eigen leven als rijker omdat de geweldige mannen en vrouwen die ik mag steunen geweldig werk voor de Heer doen in Oeganda, Guatemala, India, Peru, Bolivia en Nigeria. Ik zou het voor geen goud willen missen om hun partner te zijn. Die ervaring kan ook de jouwe worden. Vraag de Heer of Hij jou in contact wil brengen met de juiste mensen. En ga dan niet op je gevoel af, maar gebruik bovenstaande lijst van vragen en tips.

(Dit artikel is met toestemming overgenomen van Charisma. De auteur is voormalig redacteur van het Amerikaanse blad Charisma, waarvoor hij nog steeds columns schrijft. Hij heeft daarnaast een aantal boeken op zijn naam staan. tegenwoordig is hij directeur van het Mordecai Project, een christelijke bediening gericht op vrouwen, wereldwijd.)

columns
The weather on your Homepage
Woe, 26.11.14
Weather state: geheel bewolkt geheel bewolkt
OZO
19 km/h
max. 7°C
min. 2°C
Radarbeelden
Uitgeverij Inspire Media bv maakt gebruik van cookies om de website en het gebruiksgemak te verbeteren.
Site Meter