#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 095-Ik bid regelmatig voor vervolgde christenen! Ja Nee

Binnen/buitenland

Expositie Kees de Kort ‘David & Goliath’

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van kunstschilder Kees de Kort wordt in de Kruiskerk te Amstelveen, samen met het Nederlands Bijbelgenootschap, een tentoonstelling van zijn werk gehouden. Die start op zaterdag 26 september en duurt tot en met 24 oktober. Het thema is: David & Goliath. De expositie is te zien op woensdag, donderdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Op zondag 27 september is er van 16.00 tot 18.15 uur een viering voor kinderen tot 12 jaar en hun (groot)ouders over het verhaal van David en Goliat, met aansluitend een speciale reuzenmaaltijd. En op zaterdag 3 oktober van 15.00 tot 17. 00 uur is er een workshop ‘teken een bijbelverhaal’ door Marijke ten Cate, illustrator van een prentenbijbel.

De schilderijen van de Bergense kunstenaar De Kort spreken wereldwijd kinderen en volwassenen aan. Er zijn inmiddels in meer dan 65 landen meer dan 35 miljoen boeken met werk van De Kort verkocht. In de Kruiskerk zijn schilderijen van Kees de Kort te zien bij het verhaal van David en Goliat en houtskooltekeningen bij uitspraken van Jezus.  Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Andere tijd
De Kort weet het hier en nu en het ‘vreemde’ van de Bijbel te combineren. Bijbelverhalen spelen zich af in een andere tijd en cultuur. De Kort is zich daarvan zeer bewust. Op zijn schilderijen maken de huizen, de kleding en de omgeving allemaal duidelijk dat je je in een andere tijd en cultuur bevindt. Toch zijn ze niet helemaal historiserend, en natuurgetrouw. Ze nodigen juist uit in het hier en nu van het verhaal te kruipen. Het ‘platte vlak’ en de primaire kleuren helpen daarbij.

Vijftig jaar geleden werd Kees de Kort door het NBG uitgekozen om Bijbelverhalen te illustreren voor verstandelijk gehandicapten. De Kort verdiepte zich in de manier waarop verstandelijk gehandicapten en jonge kinderen kijken.Dat gebruikte hij voor zijn schilderijen. Het ‘platte vlak’ speelt een grote rol, net als primaire kleuren. Ook besteedt De Kort veel aandacht aan emoties – in de gezichten en in de houding van de verhaalfiguren.
 

Reageren


ds. Jitse Scheffer

13-06-2017 10:36
L.S.,
Ik lees dit artikel en vraag me af: is het mogelijk om in de zomermaanden 2018 werk van Kees de Kort te exposeren in de Prot. St. Pieterskerk te Beesd? Geweldig lijkt me dat: voor onze gemeenteleden en voor zomergasten. Graag hoor ik over evt. mogelijkheden.