#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Christenvervolging

Hindoe-aanslagen op christenen Nepal

In Nepal komen christenen nu in bidstonden bijeen, na diverse door fanatieke hindoe milities uitgevoerde bomaanslagen. Dat meldt de Nepalese correspondent van christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Maandag ( 21 september) was er een explosie bij een politiebureau in het district Jhapa, waarbij drie politiemensen gewond raakten. Volgens de politie was de bom oorspronkelijk geplaatst in een lokale kerk, maar meegenomen naar het bureau, na tips van omwonenden. Onduidelijk is hoe de bom daar kon ontploffen.
Een week eerder waren er ook bomaanslagen in kerken, maar als door een wonder raakte daardoor niemand van de gelovigen gewond, zegt pastor N.D. Thulung in een interview met BosNewsLife.

Volgens hem is een evangelische geloofsgemeenschap in het district Damak 10 een van de doelwitten van de Hindu Morcha Nepal partij. De aanslagen zij volgens hem het gevolg van de nieuwe grondwet, waarin Nepal tot seculiere staat is verklaard.

Voorzitter Kamal Thapa van de Rap Rapa Nepal partij, een andere groepering van hindoe hardliners, wil dat Nepal een hindoestaat zal zijn. “Beide partijen vallen nu christenen op diverse gewelddadige manieren aan omdat zij naar hun gevoel de strijd voor een hindoe staat aan het verliezen zijn, door de groei van het christelijke geloof en evangelisatie“, zegt de voorganger. Onder anderen de Nederlandse evangelist ds. Bram Krol (foto) houdt geregeld grote campagnes in het land, waardoor velen tot geloof in Christus komen.

Thulung zegt dat door de explosies in zijn kerk mensen niet wegblijven uit de diensten. “Door de genade van God zagen we zaterdag juist meer mensen dan anders in gewone diensten.” Zijn gemeente kreeg een dreigbrief van de Hindu Morcha Nepal partij, waarin werd gezegd dat zij het christendom uit Nepal wil bannen.

Ook de Emmanuel Wesleyan Kerk in Jhapa was doelwit aan een aanslag. Voorganger Prety Chand Das zegt de reden daarvoor niet te kennen. Wel dat één van de buren hem wil dwingen de kerk te sluiten. De explosie kwam minder dan 24 uur nadat het parlement door het aannemen van de grondwet het land tot seculiere staat had verklaard. Maar intussen bestaan er politieke gevoeligheden in hindoekringen en de druk van die kant uit buurland India, constateert de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW).


Reageren