#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Buitenland

Paus bezocht in VS gewetensbezwaarde

Op de Vaticaanse ambassade in Washington heeft paus Franciscus gesproken met Kim en Joe Davis en Kim bedankt voor haar moed. Zij kwam eerder zes dagen in de gevangenis terecht omdat zij als griffier van de rechtbank weigerde een vergunning af te geven voor een homohuwelijk. De paus sprak met het stel op de verjaardag van haar vader.

“Blijf sterk”, zei de paus die Kim om gebed voor hem vroeg en zij aan hem, waarna de twee elkaar omhelsden. De paus schonk het echtpaar een rozenkrans die hij persoonlijk zegende. Haar ouders zijn katholiek en aan hen zal het paar die geven. Haar moeder was tot aan haar pensioen 37 jaar de griffier van de Rowan County rechtbank. Haar dochter is dat nu. Die zei wel verbaasd te zijn over het feit dat de paus haar wilde ontmoeten. “Ik ben een eenvoudige griffier die de Here Jezus lief heeft en met heel haar hart verlangt Hem te dienen.”

Volgens voorzitter Mat Staver van de Raad voor de Vrijheid in de VS zijn de uitdagingen op het gebied van menselijk leven, huwelijk en godsdienstvrijheid overal ter wereld nu hetzelfde. “Kim Davis is een symbool geworden van het wereldwijde conflict tussen Christelijk geloof en culturele uitdagingen op het gebied van het huwelijk”, zei hij.

Aan boord van het vliegtuig naar Rome vertelde de paus tegen een verslaggever van ABC News dat volgens hem gewetensbezwaar een mensenrecht is, zelfs voor dienaren van de overheid. “Als iemand anderen niet toestaat een gewetensbezwaarde te zijn, negeert hij dat recht”, zei hij.


Reageren