#Tb 15 euro gift
Enquête: 031-Is ontucht de enige Bijbelse grond voor een echtscheiding? Ja Nee

Buitenland

Chilenen woedend op de paus wegens pedo-beschermer

Nadat een lokale televisiezender de beelden had uitgezonden van paus Franciscus die bisschop Juan Barros verdedigde, gingen Chilenen massaal de straat op. Dat meldt De Morgen. De bisschop zou een pedofiele priester in bescherming nemen.

Op TV was te zien dat de paus tegen een groep het Vaticaan bezoekende Chilenen zei dat zij zich niet bij de neus moeten laten nemen door linkse mensen, die oproer zouden hebben gepland.

Het dorp Osorno, waarvan Baros bisschop is, leidt volgens de paus, blijkens de beelden, aan ‘stompzinnigheid’ omdat het niet open staat voor wat God zegt en zich laat meevoeren ‘met de rotzooi die iedereen spreekt’. Parlementariërs in Chili hebben de paus eerder gevraagd de benoeming van Barros tot bisschop terug te draaien. Bij diens installatie waren er protest demonstraties.

Barros wordt ervan beschuldigd praktijken van de pedofiele priester Fernando Karadima te bedekken. Die zou in de jaren tachtig een aantal tieners hebben misbruikt, waarbij volgens zijn tegenstanders ook Barros soms van de partij was. Er zijn mails uitgelekt, waaruit bleek dat de kerk het misbruik wilde verbergen.


Reageren