#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 059-Is Israël Gods uitverkoren volk? Ja Nee

Binnen/buitenland

Celstraf geëist tegen leider Jezus Centrum

Omdat hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) kwetsbare mensen heeft uitgebuit zou voorganger Johan K. (51) van het Jezus Centrum in Nijkerk 3,5 jaar celstraf moeten krijgen. Hij wordt beschuldigd van mensenhandel en fraude met zowel de PGB’s als de bijstandsuitkeringen van de slachtoffers.

De oprichter van het Jezus Centrum heeft via onder meer stichting ‘Intro’ en andere stichtingen € 1.1 miljoen opgestreken aan gelden die aan de cliënten - met verslavings- en psychische problemen - toebehoorde, constateerde het OM bij de rechtbank in Arnhem. Zo’n aan het centrum gekoppelde stichting was hun laatste strohalm, foeterde de Officier van Justitie.

De cliënten woonden intern, hun geld werd door de organisatie beheerd en zij moesten een - uit kerkdiensten, Bijbelstudies en werk in een fabriek van K. bestaand - zorgprogramma volgen. In de fabriek werden onderdelen voor keukens gemaakt. Volgens K. was dat allemaal zogenoemde therapeutische dagbesteding, maar de toko ging failliet en ook daarbij is fraude gepleegd, doordat de activa van het bedrijf in allerijl werd overgeheveld naar de diverse stichtingen, zei de OvJ.

De akte van veertien mensen bewezen dat zij zwaar zijn gedupeerd en met heel hoge schulden bleven zitten. K. ontkent de zaak. Komende dagen komt de verdediging aan het woord.Reageren