#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 064-Ik vind het goed dat vrouwen in kerken voorgaan! Ja Nee

Binnen/buitenland

Christen voor rechter in Kazachstan

In Kazachstan, in de voormalige Sovjet republiek, en het land waar het Nederlands elftal afgelopen zaterdag de EK-kwalificatie won met 2-1, staat een christen wegens ‘aanzetten tot religieuze haat’ voor de rechter. Hij kan tot een gevangenisstraf van tien jaar worden veroordeeld.

Yqylas Qabduaqasov (54) is een actief lid van een gemeente van Zevende Dag adventisten en werd vrijdag, de dag voor de voetbalwedstrijd, geboeid voor een rechtbank in de hoofdstad Astana gebracht. De rechter stond journalisten alleen het filmen aan het begin van de zitting toe, zegt een medewerker van Radio Vrij Europa. Diverse getuigen in de zaak hebben naar verluidt verklaard dat Qabduaqasov in Bijbelstudies dingen zei die beledigend voor moslims en hun profeet Mohammed klonken.

De verdachte, die medio augustus al werd opgepakt, zei niet schuldig te zijn. Volgens Open Doors vormt de zaak onderdeel van een brede vervolging van de christelijke minderheid in het land, vooral gericht tegen bekeringen en niet traditionele kleine protestantse geloofsgemeenschappen. Minstens 71 mensen zouden al zijn gestraft voor het bijwonen van erediensten in niet geregistreerde ondergrondse kerken.


Reageren