#Tb 15 euro gift
Enquête: 101-Het is OK voor een christen om te roken! Ja Nee

Binnenland

Zijn mobieltjes net zo gevaarlijk als sigaretten?

De Duitse psychiater Prof. Manfred Spitzer (foto) slaat alarm: “Het constante gebruik van digitale media ruïneert de gezondheid. Het mobieltje is wat de sigaret 70 jaar geleden was. In die tijd had niemand door hoe gevaarlijk roken is. En toen dat eindelijk duidelijk werd, duurde het meer dan een halve eeuw totdat mensen hun rookgewoonten veranderden." zei de 56 - jarige psychiater in een interview met het Duitse ‘Bild am Sonntag’.

Volgens Spitzer zijn smartphones verantwoordelijk voor tien procent van alle ongevallen. Ze verhogen de bloeddruk, wat kan leiden kunnen tot een beroerte en de toegenomen stress verhoogt het risico van infecties en kanker. Spitzer: "Als je die gevaren op de bevolking extrapoleert, leidt dat tot zeer veel doden." Volgens hem zijn voornamelijk de gevaren voor kinderen en jongeren groot, omdat hun hersenen nog in de groei zijn en omdat ze door online activiteiten geblokkeerd worden in hun ontwikkelingen.

Een recente Amerikaanse studie toont aan: "Jonge mensen die gemiddeld 25 uur per week op het Internet zijn hebben vergeleken met jongeren die ‘maar’ vier uur per week surfen een drie keer zo groot risico van verhoogde bloeddruk.”


Reageren