#Tb 15 euro gift
Enquête: 016-Mensen die niet in Jezus geloven gaan naar de hel. Ja Nee

Buitenland

Stop sloop kerken Cuba na protest

Cubaanse autoriteiten stopten de sloop van een Assemblies of God kerkgebouw in de Santiago de Cuba nadat daartegen hevig was geprotesteerd. Onder meer de regionale leider van de pinksterdenominatie deed mee aan een ‘sit-in’ in het gebouw. De demonstranten hielden ook zonder vergunning een mars door de stad en demonstreerden bij het kantoor van lokale afdeling van de communistische partij tegen wat zij noemden doorgaande confiscaties door de overheid van kerkelijke eigendommen.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) zegt dat ongeveer 500 Christenen aan de mars deelnamen. Ook in de steden Guantanamo en Contramaestre waren er protesten. Kerkleiders in Santiago zeggen dat de door de regionale Assemblies of God georganiseerde ‘ongekende’ mars komt, nu zich een nieuwe golf van onteigening van kerkelijke eigendommen voordoet, die begin dit jaar op het eiland begon. De protesterende christenen zongen en baden voor het gebouw van de partij.

Pastor Fausto Polemo, die de pinkstergemeente leidt, zei dat hij eerder dit jaar is gewaarschuwd dat zijn kerk zou worden geconfisqueerd. Hem werd ook verboden er nog diensten te houden. De muren waren al gesloopt, toen de demonstranten in het nog niet verwoeste frame van het pand, onder het dak, hun sit-in hielden. Zij lieten de autoriteiten weten naar buiten te moeten worden gedragen als werd doorgegaan met de sloop.

CSW zegt rapporten van een aantal denominaties te hebben gekregen, waarin staat dat een wetsartikel overal op het eiland wordt gebruikt tegen kerken, ook om historische gebouwen te slopen. “Wij staan achter de Assemblies of God en elke andere denominatie die strijdt tegen illegale onteigening van hun bezittingen door de Cubaanse overheid”, zegt directeur Mervyn Thomas van CSW.

De leiding van de Assemblies of God heeft ook een brief gestuurd naar Raul Castro, waarin wordt gezegd de onteigening van haar kerken niet te accepteren. Bij de brief was een door 23.739 handtekeningen voorziene petitie gevoegd. Die handtekeningen waren in vijf dagen verzameld.
Castro kondigde eerder hervormingen aan en prees in september paus Franciscus omdat die het eiland bezocht. Hij zei dat het bezoek hem had geïnspireerd tot het overwegen terug te keren tot de katholieke kerk.


Reageren