#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 029-Ik ben gelukkig in mijn huwelijk! Ja Nee

Binnen/buitenland

220 eetadressen voor vluchtelingen in Utrecht

Onwennig stonden de mensen op elkaar te wachten op het plein: de mannen uit de Jaarbeurs en de Utrechters die hen thuis hadden uitgenodigd voor een maaltijd. Vrijwilligers van Present en Eet Mee! koppelden de beide groepen binnen een half uur aan elkaar. Daar gingen ze dan. Pratend in het Engels of soms met handen en voeten, vertrokken de groepjes per bus of tram naar een gedekte eettafel.
 
Het werden drie avonden vol met bijzondere ontmoetingen. In totaal deden meer dan 220 eetadressen mee. In ieder huishouden waren twee of meer vluchtelingen te gast. En bij terugkomst hoorden we de verhalen:
 
"Het was echt indrukwekkend," zei een gastheer. "Opeens zijn het geen ‘vluchtelingen’ meer, maar individuen met verhalen en emoties. En dat komt best even binnen. Ik wil dit vaker doen."
 
Een groep Syrische mannen zei: "We dragen veel pijn van binnen, we zijn altijd bezorgd om onze families in Syrië, maar zo'n avond geeft ons hoop. Het maakt dat we een beetje kunnen lachen, het verandert onze stemming. Heel veel dank."
 
Het lijkt maar een klein gebaar, maar het maakte dat we elkaar leerden kennen en als mens zien. Los van het nieuws. Er zijn voor elkaar! Dat geldt voor vluchtelingen, onze 'tijdelijke stadsgenoten', maar ook voor hen die sinds jaar en dag bij ons in de wijk wonen. Want ook daar zijn mensen die moeite hebben om te overleven.
 
Daar kunnen we met z'n allen iets aan doen. Gelukkig maar! Want het blijkt helemaal niet zo moeilijk om een helpende hand uit te steken naar een vluchteling of een wijkgenoot. Als je contact legt met Present, gaat dat zelfs heel gemakkelijk.


Reageren