#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

‘Slangenprofeet’ Z-Afrika spoorloos

In Zuid-Afrika zijn autoriteiten op zoek naar de verdwenen voorganger die gelovigen levende slangen en ratten laat eten, om te laten zien hoe groot hun vertrouwen op God is. De zichzelf profeet noemende Penuel Mnguni van End Times Disciples Ministries in Soshanguve wordt gezocht door de commissie ter bescherming van de rechten van culturele, religieuze en etnische groepen, nadat foto’s online verschenen waarop is te zien dat de prediker zijn volgelingen levende slangen voert om hun geloof te testen.
 
Volgens de commissie is er sprake van misbruik en exploitatie van godsdienstige praktijken. Maar het is nog niet gelukt de ‘profeet’ op te sporen, omdat hij kennelijk geen vaste woon- en verblijfplaats heeft en de tent, waarin hij zijn samenkomsten hield is in augustus in brand gestoken door een groep die boos was over zijn ongewone diensten. Voorzitter Thoko Mkhwanazi Xaluva van de commissie heeft mensen opgeroepen het te melden als zij weten waar hij is. Behalve Mnguni is ook Lesego Daniel van Rabboni Centre Ministries gedagvaard, die zijn geloofsgenoten gras laat eten en benzine drinken. Mnguni heeft zijn volgelingen ook gezegd dat hij stenen in brood kan veranderen en slangen in chocolade.

Op Facebook heeft hij laten weten zich te baseren op de brief aan de Romeinen waar zou staan dat degenen met weinig geloof alleen groenten eten, maar zij met een sterk vertrouwen op de Heer alles. “Tijdens de dienst beval de man van God een slang te veranderen in chocolade en die gehoorzaamde. Mensen aten het en verblijdden zich. Glorie voor God”, schreef hij. Een paar dagen nadat in juli de foto’s waren geopenbaard, werd Mnguni gearresteerd, omdat een Zuid Afrikaanse organisatie voor dierenrechten hem beschuldigde van wreedheden tegen dieren. Later werd hij op borgtocht vrij gelaten. De nationale interkerkelijke raad heeft de praktijken van Mnguni veroordeeld. Volgens een woordvoerder ervan kunnen die onmogelijk op de Schrift worden gebaseerd. Maar volgelingen van de slangenprediker menen dat de vrijheid van godsdienst in het geding is.


Reageren