#Tb 15 euro gift
Enquête: 102-Mogen christenen organen afstaan? Ja Nee

Kerk

Kerken massaal in actie voor vluchtelingen

Overal in het land steken kerkleden hun handen uit de mouwen voor vluchtelingen. Dat blijkt uit een inventarisatie die Kerk in Actie zaterdag presenteerde op de Landelijke Diaconale Dag. Veel kerken organiseren inzamelingen en activiteiten voor vluchtelingen. Er is ook gul gegeven tijdens de actieweek voor vluchtelingen. In de afgelopen maanden is 1,79 miljoen euro opgehaald.
Een recordaantal van 1200 diakenen, predikanten en zwo-leden bezochten zaterdag de Landelijke Diaconale Dag. Ze brachten duizenden kaarten mee, die Kerk in Actie als bemoediging gaat verspreiden onder vluchtelingen die wereldwijd gesteund worden door Kerk in Actie.

Onderzoek diakenen
Uit een onderzoek, uitgevoerd onder 800 diakenen, blijkt dat in 80% van de kerkelijke gemeenten aandacht is besteed aan vluchtelingen. Door te bidden, te collecteren of thema- of welkomstdiensten over en met vluchtelingen te organiseren. In 70% van de gemeenten worden ook buiten de diensten activiteiten georganiseerd. Zoals kleding-, goederen- en geldinzamelingsacties, het organiseren van activiteiten of het openstellen van het kerkgebouw voor vluchtelingen. Ook worden veel thema-avonden georganiseerd en sluiten veel kerkelijke gemeenten aan bij wat er al wordt georganiseerd in de woonplaats.

Overzicht activiteiten kerken
In Apeldoorn, Rosmalen, Utrecht, Zwolle en Zaandam staan kerken paraat om de honderden vluchtelingen te ondersteunen, die tijdelijk in noodopvanglocaties gevestigd waren. In Emmen, het laatste station voor vluchtelingen op weg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, staan kerken gezamenlijk klaar met warme kleren en voedsel.

Op tientallen plekken worden activiteiten georganiseerd voor vluchtelingen, variërend van sport en muziek tot maaltijden, taallessen en wandelingen. Ook worden op veel plekken in het land inzamelingsacties gehouden. Soms gaat het om vrachtwagens vol kleding, en soms om zwembadabonnementen voor alleenstaande minderjarige asielzoeksters. Kerk in Actie heeft een aantal verhalen over hoe kerken in actie komen voor vluchtelingen verzameld. Ook is hier de brochure 'Met open armen. ‘Wat uw kerk kan doen voor vluchtelingen' te downloaden. Kerk in Actie heeft een fonds ingesteld waarop kerken, die activiteiten ontplooien voor vluchtelingen, een beroep kunnen doen. Zij kunnen een financiële bijdrage krijgen als ondersteuning van hun activiteiten.

Opbrengst actieweek
Kerken hebben massaal gecollecteerd rondom de actieweek voor vluchtelingen. Op de Landelijke Diaconale Dag werd de eindstand van de actieweek gepresenteerd. In totaal is er door kerken en donateurs 1,79 miljoen euro gegeven voor vluchtelingen. Daardoor kan Kerk in Actie wereldwijd vluchtelingen ondersteunen. In kampen in Jordanië delen partnerorganisaties bijvoorbeeld voedsel en tenten uit. In Syrië zorgen ze ervoor dat ontheemde kinderen toch naar school kunnen. In Griekenland zorgen kerkelijke organisaties voor voedsel, drinkwater, tenten en sanitaire voorzieningen. En ook in Nederland bieden organisaties als INLIA en de protestantse diaconieën in de grote steden via de Pauluskerk en wereldhuizen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam praktische hulp.


Reageren