#Tb 15 euro gift
Enquête: 031-Is ontucht de enige Bijbelse grond voor een echtscheiding? Ja Nee

Buitenland

Jonge Spaanse christenen lanceren actie tegen corruptie

Een groep Spaanse studenten pleiten er met hun actie Corto Con Ella ('Stop er mee') voor een eerlijke levensstijl door bijvoorbeeld niet illegaal te kopiëren of een CV op te stellen dat eerlijk weergeeft welke opleiding en werkervaring ze hebben.

Gedurende jaren zij de Spanjaarden getuige geweest van omkopingsschandalen bij politieke partijen, overheden en banken in het hele land. Deze schandalen, in combinatie met de financiële en economische crisis (een op vier jongeren zijn werkloos) zijn de aanleiding geweest voor protesten. De beweging werd bekend als de 'indiginados'.

Duizenden hebben deelgenomen aan bijeenkomsten die oproepen tot echte democratie. De hernieuwde belangstelling voor politiek heeft geleid tot demonstraties bij banken en dergelijke. Binnen deze context hebben jonge christenen in Spanje, van wie de meesten tot evangelische kerken behoren, een actie gelanceerd waarbij ze zich openlijk verbinden om te breken met elke vorm van corruptie. Naar hun zeggen moeten christenen niet alleen de politieke en financiële corruptie veroordelen, maar ook zelf model staan als het gaat om het bestrijden van oneerlijkheid in ieders persoonlijk leven. "De strijd tegen omkoperij begint in ons eigen leven'.

Op hun website dagen ze iedereen uit om de juiste beslissingen te nemen in het dagelijkse leven. Betaal ik mijn belastingen? Is de software die ik op mijn computer download wel legaal? Speel ik vals om mijn examenresultaten te verbeteren? Vraag ik om tegemoetkomingen waar ik eigenlijk geen recht op heb?

10 besluiten
De campagne loopt voornamelijk via de sociale netwerken als twitter, facebook maar ook via YouTube. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen en dat publiekelijk te laten weten. Er zijn tien besluiten die elke jongere wil nemen:

1) Vraag altijd om een rekening of een factuur als je iets koopt
2) Maak geen gebruik van het openbaar vervoer zonder te betalen
3) Wees eerlijk als je een tegemoetkoming of een subsidie aanvraagt
4) Koop op een verantwoorde manier
5) Betaal voor de dingen die je van het internet download als daar copyright op zit
6) Pleeg geen plagiaat en vermeldt de oorspronkelijke auteur waar mogelijk.
7) Wees eerlijk als je ziekenverlof aanvraagt en probeer je job zo goed mogelijk te doen
8) Steel geen kantoormateriaal of iets anders op de plaats waar je werkt
9) Stel een CV op die duidelijk weerspiegelt wat je opleiding en ervaring is, zonder dingen te verzinnen of te overdrijven om zodoende meer kans te maken op werk
10) Bestrijdt corruptie en stop ermee.

Een nieuwe generatie kan het systeem veranderen
Alba Le desma, student politicologie is een van de initiatiefnemers. Zij zegt: "Ik denk dat dit initiatief hard nodig is. Vandaag de dag horen we dagelijks over omkopingsschandalen in Spanje. We reageren beschaamd en ontzet. Maar daar moet het niet bij blijven. CortoConElla roept ons op om uit onze comfort zone te komen en onszelf kritisch te bevragen. We moeten over het probleem nadenken als individu en als gemeenschap. Als veel mensen stoppen met verkeerde praktijken, dan hebben hun persoonlijke keuzes gevolgen voor de hele maatschappij".

Jordi Lienas, die een financiële studie in Barcelona volgt: "We zijn heel enthousiast over dit project omdat we voor het eerst de focus verleggen van het bekritiseren van andermans gedrag naar de verandering die we willen zien door te stoppen met corruptie. Een nieuwe generatie die het leiderschap in Spanje zal opnemen heeft de mogelijkheden om het systeem fundamenteel te veranderen. We zijn bereid om met iedereen samen te werken die dat wenst en we zullen om te beginnen een einde maken aan de onrechtvaardigheden in ons eigen leven".

Bron: Europese Evangelische Alliantie en Evangelical Focus - Joel Foster.

Reageren


GerritAllah

28-11-2015 02:09
Vreemd, het lijkt zo'n open deur. Maar dat is het niet, vooral wegens de sociale media waarbij men uitgedaagd wordt totaal eenzijdig te bestaan.
Bij eerlijk zijn past m.i. ook, dat je geen mensen als volgers op FB accepteert, die je niet van aangezicht tot aangezicht kent.
FB vindt dat niet leuk, want het gaat hen uitsluitend om de platform verbreding zodat er meer actieve reclameboodschappen verstuurd kunnen worden.

Die fixatie op jezelf, via selfies, brengt het verkeerde beeld naar voren dat je Gods oogappel niet meer bent maar alleen je eigen oogappel.

Het mooie aan de actie is dat men op zoek is naar maatregelen om 'de ander te eren' en al doende deze planeet langer houdbaar te maken. Maar ook de bestaande generatie dient zich dagelijks 'te bekeren' , al vergt dat een leiderschapsstijl waarbij men zich niet langer op uiterlijkheden laat beoordelen.

'Op goed gerucht?'