#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Overdenkingen

Gods woord voor mij persoonlijk

Toen ik vroeger een theologieopleiding volgde, kreeg ik het vak Hermeneutiek. Dat vak is bedoeld om te leren begrijpen hoe we de Bijbel moeten uitleggen. Vele geleerden en theologen hebben daaraan hun steentje bijgedragen. Zij legden uit hoe we het ene boek historisch moesten lezen en een andere passage weer Christologisch. Poëtische boeken moest je symbolisch lezen en weer andere boeken waren puur voor het volk Israël. En de strijd over hoe we welk gedeelte moeten lezen gaat nog steeds door, want de geleerden zijn het vaak niet eens met elkaar of het nu het één of het ander is.

Door Rineke Peterson

Dit vak heeft mijn geloofsleven voor lange tijd tekort gedaan. Omdat ik geleerd had dat er voor de Bijbel maar één manier was om die te lezen en uit te leggen, miste ik de ware boodschap die God voor mij had. Gelukkig heb ik later geleerd dat de Bijbel lagen heeft. Veel lagen. En één van die lagen is de laag van het persoonlijke woord van God voor jou in jouw unieke situatie. God kan een tekst uit de Bijbel geheel uit zijn context trekken en toch voor jou gebruiken. Op zo´n moment weet je gewoon dat die tekst voor jou is, omdat die tekst dan van de pagina af lijkt te springen. Ik heb veel van die ervaringen gehad.

Een aantal jaar geleden had ik een onrustige huid en ik had bedacht dat ik beter geen hagelslag meer op mijn brood kon doen. Ik ben echter een zoetekauw en ik kon even niet bedenken wat ik dan als vervanging moest kiezen. Tot ik de volgende dag in de Bijbel las: ‘Eet wat honing. Dat is goed voor je.’ Dus wat deed ik? Op zijn Rinekes gooide ik de hagelslag weg, kocht ik potten honing en deed de honing op mijn brood, maar ook in de koffie, in de thee en door de yoghurt. En toen sprak God weer door Zijn Woord. De dag daarna was ik een paar verzen verder in de Bijbel en las ik het volgende: ‘Eet niet teveel honing. Dat is niet goed voor je.’

In de Bijbel staat dat God ons kende van voor de grondlegging van de wereld. De Bijbel is daarna geschreven, dus toen God de Bijbel liet schrijven, heeft Hij speciaal voor mij die teksten zo neergezet. Hij wist van tevoren al hoe ik zou reageren. Als ik die teksten volgens de regels van de Hermeneutiek zou hebben geïnterpreteerd, zou ik Gods hele boodschap voor mij gemist hebben.

Ook enkele jaren geleden, zag ik op de markt een leuke gekleurde tuniek hangen en besloot die te kopen. De zondag erop had ik ‘m aan in de kerk en na de dienst kwam er iemand naar me toe, die me complimenteerde met de goede keus. Ze zei: Je hebt altijd zwarte kleren aan. Wat leuk dat je nu iets gekleurds hebt gekocht. Een paar dagen lang dacht ik hier over na, tot ik in de Bijbel las: ‘Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur.’ Toen ik die tekst las, misschien wel geheel uit zijn verband, wist ik dat dat was wat God tegen mij wilde zeggen. Direct daarna heb ik een kleurige jurk gekocht, waar ik nu nog positieve reacties op krijg. Sindsdien probeer ik er met mijn kledingkeuze rekening mee te houden dat er voldoende kleur in zit. Ik ben toch een koningskind? Ik hoef niet rond te lopen als een begrafenisondernemer.

Wat God in zijn Woord zegt, daar wordt je altijd beter van. Mijn man en ik hebben jaren geleden een huis gekocht, waar veel aan opgeknapt moest worden, maar omdat we destijds vier kleine kinderen hadden, hebben we het maar gelaten voor wat het was. Tot een paar maanden gleden. Ik begon me steeds meer te storen aan de oude vergeelde verf die lagen dik over elkaar heen zat en aan het lelijke pleisterwerk wat op de muur zat. Een optie zou zijn om er weer een laag overheen te smeren, maar ik had geen idee hoe stevig die oude pleisterlaag zat en ik wilde later afbrokkelen van een nieuwe laag voorkomen.

Toen las ik in de Bijbel dat wanneer je een huis hebt wat door melaatsheid is aangetast, je alle pleisterwerk van de muren moet schrapen en dat moet verbranden buiten het kamp. Nou was ons huis niet met melaatsheid aangetast, maar het zag er zeker niet gezond uit. Ik besloot toen te doen wat er in de Bijbel stond en ik begon de oude pleisterlaag te verwijderen. Tot mijn verbazing kwam er opeens een prachtige strakke muur onder tevoorschijn. En toen begreep ik het. Als ik wilde dat ons huis mooier werd, moest ik niet alle oude en kapotte dingen bedekken, maar juist alles wat niet meer deugdelijk was, wat zwak en verrot was, verwijderen tot op het kale geraamte en dan het huis weer opbouwen. Nu begint ons huis langzaam maar zeker mooi en sterk te worden en daarmee in waarde toe te nemen. God heeft dus ook nog eens heel veel verstand van bouwen en Hij kan het mij heel persoonlijk leren. Ook dat zou ik gemist hebben, als ik de Bijbel alleen maar volgens de regels van de hermeneutiek had uitgelegd.

Gelukkig is de Bijbel meer dan een religieus boek. Het is de persoonlijke handleiding van God voor heel mijn leven, en iedere stap die ik zetten moet, heeft Hij verlicht. En het hele bijzondere is dat het niet alleen voor mij een handleiding is voor iedere stap van heel mijn leven, maar het is voor alle mensen van alle tijden een persoonlijke handleiding voor iedere stap van hun leven. Wat is God toch groot!

Reageren


Bird

25-02-2016 03:20
Moeder.
Lees de Bijbel van onze God als een kind,dan wordt het kinderlijk eenvoudig begrepen.

Wens allen God's zegen toe.
Bird.

Marianne

23-02-2016 10:56
Ik lees iedere dag de manna-studies op deze site en luister naar de korte overdenking van stille tijd. Dan krijg je iedere dag goed geestelijk voedsel! Een aanrader!!!!

Rineke Peterson

23-02-2016 08:32
Lieve moeder,

wat een goede vraag.

Ik kan proberen hier een antwoord op te geven, maar dan mis ik waarschijnlijk de diepere laag onder jouw vraag. Ik zou liever samen eens een kopje koffie of thee drinken en hier dan over praten. Als je daar wat voor voelt, kun je bij de redactie van Uitdaging je mailadres achterlaten. Dan kan ik contact met je opnemen om een afspraak te maken.

Hartelijke groeten van Rineke

Moeder.

22-02-2016 07:46
HOE DOE JE DAT? DE BIJBEL IS EEN DIK BOEK MET VEEL PAGINA's. VERTEL MIJ HOE IK DAT MOET LEZEN WAT GOD MIJ VERTELT.