#Tb 15 euro gift
Enquête: 031-Is ontucht de enige Bijbelse grond voor een echtscheiding? Ja Nee

Buitenland

Huiselijk geweld in Egyptische huwelijken blijft groot probleem

30% van de getrouwde vrouwen in Egypte werd in 2014 blootgesteld aan huiselijk geweld, aldus een recent rapport van CAMPAS, de officiële instantie die namens de Egyptische overheid statistieken bijhoudt. CAMPAS lanceerde haar bevindingen op 25 november 2015, de vooravond van de Internationale Dag voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen. Dat meldt Arab Vison in een persbericht.

De resultaten van het Egyptische Demografische en Gezondheidsrapport 2014 van de Wereldbank dienden als basis voor het CAMPAS rapport. Van de ondervraagde getrouwde vrouwen in de leeftijd van 15 - 49 jaar gaf 25% aan dat haar echtgenoot haar vorig jaar 'wel eens' heeft blootgesteld aan fysiek geweld, waarbij 14% aangaf dat hun mannen hun 'vaak/soms' fysiek geweld hebben aangedaan. 30% van hen heeft in die periode van 12 maanden 'wel eens ' geleden onder psychologisch geweld en 19% van hen 'vaak/soms'.

'Goede' redenen
Opvallend in de resultaten is dat 36% van de ondervraagde vrouwen zegt dat het in bepaalde gevallen gerechtvaardigd is als een echtgenoot zijn vrouw slaat. 'Goede' redenen zijn volgens hen: 'gaat ergens naar toe zonder het hem te vertellen' (26%), 'verwaarloost de kinderen' (24%), 'weigert seks met hem te hebben' (20%), 'ruziet met hem' (13%) en 'laat het eten aanbranden' (7%). Blijkbaar is het dus zo dat niet alleen de mentaliteit van mannen ten aanzien van huiselijk geweld moet worden veranderd; het feit dat sommige vrouwen in Egypte het nog steeds acceptabel vinden dat ze af en toe worden geslagen door hun echtgenoot, laat zien dat ook bij hen een mentaliteitsverandering nodig is.

'Hoop voor morgen'
De internationale christelijke organisatie Arab Vision, probeert in deze nood te voorzien met haar TV-programma Hoop voor morgen (zie video hierboven). De serie is speciaal voor vrouwen in het Midden-Oosten geproduceerd vanuit een christelijk perspectief en bevat onder meer getuigenissen van vrouwen die hebben geleden onder huiselijk geweld.

"We willen vrouwen laten zien dat ze hierin niet alleen staan en dat ze professionele hulp moeten zoeken. Door middel van de getuigenissen laten we hun zien dat er altijd hoop is", aldus Arab Vision. Uit de reacties van de kijkers blijkt dat niet alleen vrouwen het programma bekijken: "Ik ben een christen met een moslim-achtergrond. Dit programma heeft me veel geleerd, het heeft echt de manier van mijn denken veranderd", aldus Ahmed Youssef.
 
Over Arab Vision
Arab Vision is opgericht in 1997 en is een gemeenschap van christenen in de Arabische wereld die zich toe leggen op evangelieverkondiging en het werken aan een rechtvaardige samenleving in overeenstemming met het evangelie.

Hoofddoelen van de organisatie zijn het produceren en distribueren van christelijke televisieprogramma’s via (satelliet) TV en internet.

Voor meer informatie www.arabvision.org


Reageren