#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 059-Is Israël Gods uitverkoren volk? Ja Nee

Binnen/buitenland

Alpha Nederland lanceert Parenting Course

Na de Marriage en Premarriage Course introduceert Alpha Nederland nu ook de Parenting Children Course. “De Parenting Children Course is een nieuwe, veelbelovende methode voor ouders om elkaar te inspireren en te motiveren rondom opvoeding,” zegt Minella van Bergeijk, Alpha – Relationships Coördinator. “De roep vanuit kerken, scholen en groepen om een goede opvoedcursus, vergelijkbaar met de Marriage Course-methode, werd steeds luider. We konden er niet meer omheen.”

Steuntje in de rug
In Nederland wonen ruim 3,26 miljoen kinderen en jongeren (tot achttien jaar). Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut is gebleken dat ruim een kwart van de ouders van kinderen zich zorgen maakt over de opvoeding. Om ouders een steuntje in de rug te geven, lanceert Alpha Nederland de Parenting Children Course. De Parenting Children Course (PCC) is een opvoedcursus voor ouders van 0- tot 10-jarigen. Minella van Bergeijk vertelt: “Het is de bedoeling dat de PCC voor de ouders een plek wordt voor ontmoeting, herkenning en inspiratie. Je kunt als stel komen, maar de cursus is ook geschikt voor alleenstaanden. Hoewel de cursus is gebaseerd op christelijke principes, is de cursus ook relevant voor niet-christelijke opvoeders. Het is eigenlijk net zoals met Alpha, iedereen is welkom!”

De PCC bestaat uit vijf bijeenkomsten. Elke bijeenkomst kent een maaltijdmoment (toetjesbuffet of high tea), een inleiding en verwerkingsgedeelten. Vijf onderwerpen staan centraal:

Basis – Bouwen aan veiligheid
Behoeften – Ontdekken van genegenheid
Grenzen – Ontwikkelen van vrijheid
Relaties – Leren van sociale vaardigheid
Ruimte – Groeien naar zelfstandigheid

Kracht van de cursus
“Tijdens de cursus leer je niet alleen van de cursusleiders en van de getoonde filmpjes, maar ook van andere ouders”, vervolgt Van Bergeijk haar verhaal. “Er is ruimte voor kwetsbaarheid en er ontstaat onderlinge verbondenheid. Voor de ouders die een van onze pilots hebben gevolgd, bleek het een feest van herkenning te zijn. Opvoeden is, hoewel vaak leuk, soms ook gewoon erg lastig. Door ervaringen en tips te delen op de PCC wint de opvoeding van de deelnemers aan kwaliteit en diepgang. Opvoeden kun je leren, daarvan ben ik overtuigd. Het meest krachtige van deze cursus vind ik dan ook, naast de tools en tips, dat je ontdekt dat je er niet alleen voor staat. Opvoeden doe je met elkaar; met God, je (eventuele) partner, andere deelnemers, vrienden, enz.”

Zelf een cursus geven
Vanaf januari 2016 kan iedere kerk, school of groep die interesse heeft zelf de PCC geven. Er zijn handleidingen, werkboekjes, filmpjes, inleidingen en nog veel meer materialen beschikbaar. Meer informatie over de cursus staat op www.alphanederland.org/parentingcourse. Van Bergeijk: “Voordat je in je omgeving met de PCC start, raden we iedereen aan om de PCC-Training op 9 januari in Ede te volgen. Opgeven kan via: alphanederland.org/evenementen. We hopen en verwachten dat deze cursus ouders net dat steuntje in de rug geeft dat ze nodig hebben. Zo dragen we graag ons steentje bij aan de samenleving.”


Reageren