#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Zending

Moord en geldgebrek bij zending Haïti

Financiën blijven een grote zorg van de stichting Hart voor Haïti, waarvoor Johan Smoorenburg (foto) al decennia lang zendingswerk doet. Hij is dan ook veel bezig met fundraising.

Er komen te weinig giften binnen om de begroting te laten kloppen, zodat uit de reserves moet worden bijgelegd. “En de bodem daarvan is in zicht”, schrijft Smoorenburg in het blad Zending en Gemeente. Als de reserves op zijn, zit de organisatie, die onder meer een kinderdorp met 160 kinderen in hoofdstad Port-au-Prince heeft, behoorlijk in de problemen, laat hij weten. Dan moeten sommige projecten stoppen, omdat er geen geld meer voor is. “Misschien moeten we zelfs kinderen naar huis sturen. Maar dat kunnen we eigenlijk niet, omdat we al de armste en meest kansloze kinderen hebben opgenomen.” Hij heeft de achterban gevraagd te bidden voor een oplossing van het probleem. De kinderen wonen in het dorp, kunnen er naar school gaan en de Here Jezus leren kennen.
Ruim een jaar werkt Constant Claudimir bij de organisatie en die neemt steeds meer werk van hem over. “In ons team loopt het goed”, laat Smoorenburg weten.

Dood geschoten
Na een bezoek aan een bank is een voorganger uit Canada in Haïti dood geschoten. Ook dat meldt Johan Smoorenburg. De predikant was een goede vriend van Smoorenburgs vrouw Wilcie. Twee jaar geleden bezocht het paar hem in Canada, waar hij al een tijd woont. Hij bezocht nu zijn geboorteland.
De voorganger werd achtervolgd tot zijn woning en is daar beroofd en beschoten. Hij is niet ter plekke overleden, dat gebeurde later. De man laat een gezin na. Volgens Smoorenburg terroriseren bendes van soms wel dertig gewapende mannen buurten in Port-au-Prince, waar hij een kinderdorp heeft gebouwd. Zij gaan ’s nachts de huizen langs. Ook bij het kinderdorp kwamen bandieten, maar buurtbewoners vormden een burgerwacht en gooiden met stenen, waarna de aanvallers vluchtten.

Medewerkers van banken behoren soms tot de bendes en geven het telefonisch aan hun trawanten door als iemand een fors bedrag opneemt. Bij het kinderdorp, met ongeveer 160 kinderen, staan permanent vier gewapende bewakers.


Reageren