#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

Moslims beschermen christenen

In de Noord Franse stad Lens hebben een tiental moslims een kerk beschermd tijdens de middernachtmis. Daarmee wilden ze een krachtig symbolisch gebaar stellen na alle commotie sinds de aanslagen in Parijs; “Het is normaal dat moslims andere religies respecteren. Het initiatief toont aan dat we aan de zijde van onze medeburgers staan”, zei Abdelkader Aoussedj, voorzitter van de regionale federatie van moslimverenigingen.

In Kenia beschoot een tiental militanten van Al Shabaab een bus die vanuit de hoofdstad Nairobi op weg was naar Mandera, in het Noorden van het land. Zoals de terroristen al vaker deden, wilden ze ook in dit geval de christenen van de moslims scheiden. Echter, de moslims in de bus weigerden om de christenen te identificeren. Moslimvrouwen gaven sommige christelijke medepassagiers een hoofddoek, zodat ze niet zouden opvallen als niet-moslim. De boodschap aan de terroristen was duidelijk: schiet ons allemaal dood of laat ons met rust. “De militanten dreigden ermee ons neer te schieten, maar we bleven weigeren en beschermden onze broeders en zusters”, zei een
passagier aan persbureau Reuters. “De terroristen begonnen te twijfelen en toen een truck kwam aanrijden, raakten ze in paniek en vluchtten ze weg. Ze schoten wel een passagier van de truck en een conducteur die wegvluchtte van de bus dood”.

De terreurgroep Al Shabaab heeft banden met Al Qaeda en is berucht om aanvallen in Kenia en Somalië. Doorgaans worden daarbij niet-moslims gedood en moslims ongemoeid gelaten. De meerderheid van de bewoners van Noordoost Kenia zijn afkomstig uit buurland Somalië. Hoewel Al-Shabaab zich vooral tegen niet-moslims keert, hebben ook deze mensen zwaar te lijden van de aanslagen. Na een aanslag vorig jaar, waarbij moslims en niet-moslims gescheiden werden, hebben meer dan 2000 leraars en veel gezondheidswerkers de streek verlaten en zijn ze wegens het gevaar teruggekeerd naar de regio waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Gevolg is dat de streek voor een groot deel verstoken is van onderwijs en gezondheidszorg.

(bronnen: EA Vlaanderen, Belga, De Standaard, BBC)


Reageren