#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Hulpverlening

Humanitaire hulp voor ontheemden in Oekraïne

Vier Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA), zijn sinds begin december 2016 in actie voor ontheemden in Oekraïne. Sinds het conflict begon, zijn er ruim vijf miljoen Oekraïners getroffen door het geweld en anderhalf miljoen mensen ontheemd geraakt. De Oekraïne Joint Response wil in zes maanden tijd ruim 25.000 mensen ondersteunen met toegang tot voldoende voedsel, medische voorzieningen, onderdak en benodigdheden om de winterse kou te overleven.

Namens de Dutch Relief Alliance leidt Dorcas een samenwerking van Save the Children, Terre des Hommes en Cordaid om noodhulp te bieden aan 25.400 slachtoffers van het geweld in Oekraïne. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hier drie miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De hulp is afgestemd met de Oekraïense overheid, de Verenigde Naties en andere organisaties. Ruben Mulder, noodhulpcoördinator van Dorcas, licht toe: ‘De Nederlandse noodhulp richt zich op drie gebieden. De hoogste prioriteit heeft dat mensen hulp ontvangen om de winterse kou door te komen en toegang tot voldoende voedsel hebben. Daarnaast ontbreekt het in de getroffen gebieden aan de juiste medische voorzieningen. Bij alle interventies houden we ook rekening met de bescherming en veiligheid van de ontheemden.’

De vier Nederlandse organisaties gaan de ontheemden ondersteunen bij het vinden en verbeteren van onderdak tegen de winterse omstandigheden en de juiste spullen om zich te kunnen beschermen tegen de kou. Het gaat dan onder andere om kleding, dekens en verwarming. Daarnaast worden getroffen Oekraïners voorzien van de hoognodige basisvoedselbehoeften. Door het conflict is er een groot gebrek aan medische zorg en voorzieningen. De organisaties verspreiden daarom de benodigde medicijnen voor chronisch zieken, bieden met lokale dokters medische check-ups aan en voorzien in psychosociale hulp voor getraumatiseerde slachtoffers van het conflict. De hulp richt zich vooral op de meest kwetsbare groepen in Oost-Oekraïne. Dit zijn vooral kinderen, vrouwen in eenpersoonshuishoudens, mensen met een beperking, chronisch zieken, minderheden en ouderen.

Over de DRA
De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliance is een samenwerkingsverband tussen 13 Nederlandse NGO’s, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In Oekraïne voeren Dorcas, Save the Children, Terre des Hommes en Cordaid de noodhulpactiviteiten uit.

De Dutch Relief Alliance bestaat uit de volgende organisaties: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Tear, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, World Vision en ZOA.


Reageren