#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 095-Ik bid regelmatig voor vervolgde christenen! Ja Nee

Binnen/buitenland

Pia Douwes in ‘Adieu God?’

Hoe brengen kerken het evangelie op een aantrekkelijke wijze over? Die vraag heeft Tijs van den Brink aan musicalster Pia Douwes gesteld in de eerste uitzending van 'Adieu God?’ in het nieuwe seizoen. Die wordt op 24 januari op NPO 2 door de EO uitgezonden.

In de serie 'Adieu God?' ontmoet Van den Brink (uitsluitend) bekende Nederlanders die christelijk opgroeiden maar op latere leeftijd afstand namen van de kerk. Hij onderzoekt wat hen dreef tot die keuze en welke gebeurtenissen daaraan vooraf gingen.

Met Pia Douwes sprak hij af in het Eemklooster te Amersfoort. Pia was twaalf jaar toen zij, op eigen verzoek, naar het toenmalige katholieke meisjesinternaat ging. Bijna al haar ooms en tantes waren non of priester, iets dat voor haar toen heel normaal was. Inmiddels gaat ze zelf niet meer naar de kerk.

Op 31 januari staat cabaretier en presentator Jandino Asporaat op het programma. Die groeide op in een zeer gelovig milieu. In Rotterdam ging hij naar een pinkstergemeente waaraan hij veel herinneringen bewaart. Van den Brink verrast hem tijdens het gesprek door een Smurf op tafel te leggen. Wat heeft dat met Jandino’s kerkelijke achtergrond te maken? En gelooft hij nog in God?

Schrijver Arthur Japin vertelt in de uitzending op 7 februari aan Tijs van den Brink over zijn katholieke opvoeding. Hij vond de mis prachtig, maar met de biecht had hij moeite. Hij werd jarenlang gepest en vroeg zich af wat hij dan verkeerd had gedaan. Als kind voerde hij gesprekken met ‘Jezuke’, zoals hij Jezus noemde, maar op den duur was het meer een monoloog en stopte hij ermee. Inmiddels gelooft hij niet meer, ook al zou hij dat wel willen.


Reageren