#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 059-Is Israël Gods uitverkoren volk? Ja Nee

Binnen/buitenland

Afgunst inspiratie voor wedstrijd in Bijbels Museum

Museum roept jonge dichters op te schrijven over de hoofdzonde afgunst

In het kader van de jaarlijkse Poëzieweek, die dit jaar plaatsvindt van 28 januari tot en met 3 februari, organiseert het Bijbels Museum een dichtwedstrijd rondom 'Afgunst'. De wedstrijd is onderdeel van het project 'Zonde', dat tot en met april is te zien in het museum. Maandelijks reflecteert een jonge kunstenaar op een van de Zeven Hoofdzonden. De hoofdprijs voor de dichtwedstrijd wordt op 3 februari uitgereikt tijdens 'Poetry at the Museum'.

Voor 'Zonde' reflecteren jonge kunstenaars op de eeuwenoude Hoofdzonden die hun oorsprong vinden in de Bijbel. In februari is Indivia aan de het de beurt, afgunst, jaloezie, nijd. Een persoonlijke emotie, die vaak intens wordt beleefd én verbaal wordt uitgedrukt. Het Bijbels Museum nodigt daarom jonge dichters (max. 40 jaar) uit om hun gedachten over deze Zonde inspiratie te laten zijn voor een gedicht. Gedichten kunnen tot en met 21 januari worden ingestuurd via poezie@bijbelsmuseum.nl. Een jury selecteert de finalisten die kans maken op de hoofdprijs.

'Poetry at the Museum'
Op 3 februari 2016 organiseert het Bijbels Museum van 19.30 tot 22.00 uur 'Poetry at the Museum'. Op deze avond dragen alle finalisten hun gedicht over Afgunst voor, waarna twee hoofdprijzen worden uitreikt: een juryprijs en een publieksprijs. Beide winnaars ontvangen een geldbedrag van €250. Daarnaast zijn hun gedichten de rest van de maand te zien in het museum. Hiermee treden de dichters in de voetsporen van 'Zonde-kunstenaars' als Meeus van Dis, Heske en Wieke ten Cate en Rikko Voorberg.

Presentatiereeks Zonde
Vanaf 1 oktober 2015 tot en met april 2016 is in het Bijbels Museum de presentatiereeks 'Zonde' te zien. Zeven maanden lang reflecteren jonge kunstenaars op één van de Zeven Hoofdzonden: Lust, Hoogmoed, Woede, Gulzigheid, Afgunst, Luiheid en Hebzucht. Met het project bouwt het museum verder aan zijn traditie van reflectie en bezinning op de Hoofdzonden. De werken van de verschillende kunstenaars worden ondersteund door prenten naar het ontwerp van Pieter Brueghel en van Rembrandt uit de collectie van het Rijksmuseum.

Bijbels Museum
Het Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur. Bijzondere collectiestukken, persoonlijke verhalen en een schat aan achtergrondinformatie neemt de bezoeker mee op reis door de wereld van de Bijbel. Het museum organiseert regelmatig rondleidingen en activiteiten. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdieping van één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen, het Cromhouthuis, waar sinds kort op de verdiepingen daaronder kennis gemaakt kan worden met de familie Cromhout. Bijna twee eeuwen lang bewoonden zij de vier majestueuze panden aan de chique Herengracht. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw.


Reageren