#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Christenvervolging

Ruil gevangen Iran: Saeed Abedini vrijgelaten

Samen met reporter Jason Rezaian en twee andere Amerikanen is de in Iran geboren voorganger Saeed Abedini zaterdag vrij gelaten na jarenlange gevangenisstraf. Dat hebben de Iraanse autoriteiten gemeld. De twee andere Amerikanen zijn voormalig VS-marinier Amir Hekmat en Nosratollah Khosravi-Roodsari. Zij zijn allemaal Amerikaans staatsburger.

Volgens de VS reisden de vier met een Zwitsers toestel naar Zwitserland en daarna naar Duitsland, waar zij in een militair ziekenhuis medische behandeling krijgen.

Ook de familie van de Amerikaan Matthew Trevithick zegt dat die is vrij gelaten na 40 dagen opsluiting in de beruchte Evin gevangenis in Teheran.

De Iraanse TV was een van de eerste media die de vrijlating meldden. De vrouw van de pastor, Naghmeh Abedini, voerde jarenlang campagne voor de vrijlating van haar echtgenoot. In een korte verklaring heeft zij bevestigd dat hij vrij is en dankte zij christenen wereldwijd, die daarvoor hebben gebeden.

Volgens het Iraanse staatspersbureau zijn de vier uitgewisseld tegen Iraanse Amerikanen die in de VS gevangen zaten. Het nieuws over de uitwisseling kwam uit Wenen, waar het hoofd van het nucleaire agentschap van de VN zei dat Iran aan de verplichtingen op het gebied van atoom activiteiten heeft voldaan. Volgens Iran zijn zeven Iraniërs in de VS vrij gelaten.

Pastor Abedini, (35) heeft vast gezeten sinds juli 2012 en journalist Rezaian (39) sinds juli 2014, volgens critici op valse beschuldigingen. Verwacht wordt dat Abedini snel met zijn gezin wordt herenigd. Volgens christenen was zijn geloof het ‘misdrijf’ waarvoor hij moest boeten. Iran noemde hem een gevaar voor de veiligheid van de natie.


Reageren