#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Buitenland

Kerkleider beschuldigd van doden 9 politiemensen

Leider Jose Kalupeteka van een als sekte beschouwde christelijke groepering in Angola en tien van zijn volgelingen zijn maandag voor een rechtbank beschuldigd van het doden van negen politiemensen. Dat zou vorig jaar april zijn gebeurd in de provincie Huambo.

Volgens de politie werden de agenten neergeschoten bij een inval in zijn megakerk, eindigend met de arrestatie van Kalupeteka. Zijn organisatie heet ‘Het licht van de Wereld’.

De inval was onderdeel van een campagne tegen wat beschouwd wordt als randchristelijke sekten. Die zijn illegaal onder nieuwe regels, die vereisen dat een denominatie 100.000 geregistreerde leden heeft, verspreid over minstens een derde van de achttien Angolese provincies. Kalupeteka's kerk heeft naar schatting 3.000 leden.

Oppositie partij UNITA heeft gezegd dat er minstens 1.000 burgers zijn gedood bij het optreden van de politie tegen de leden van de kerk. De politie houdt het op dertien gedode leden. Advocaat David Mendes vroeg de rechtbank herziening van het proces, omdat zijn cliënten zouden zijn gemarteld tijdens hun voorarrest. Dinsdag zou het proces doorgaan.


Reageren