#Tb 15 euro gift
Enquête: 031-Is ontucht de enige Bijbelse grond voor een echtscheiding? Ja Nee

Israël

EP-voorzitter: Etiketteren is nadelig voor Palestijnen

De publicatie van de officiële richtlijnen inzake de etikettering van producten van Israëlische 'kolonisten' door de Europese Unie kreeg lof en instemming van de Palestijnse Autoriteit, de VS en de meeste Europese regeringen. Maar de voorzitter van het Europese Parlement, Martin Schulz, verwierp het categorisch.

De rampzalige etikettering is bedoeld om Israëlische bedrijven in de zogeheten Westbank en op de Golanhoogten te schaden, teneinde de Joden te verdrijven uit deze gebieden waarop de Palestijnen, respectievelijk de Syriërs aanspraak maken.

Maar Schultz erkende wie de echte slachtoffers van dit beleid zouden zijn: 'Ik ben tegen de etikettering van producten uit deze gebieden. Het zal vooral schadelijk zijn voor de Palestijnen die daar eerlijk hun brood verdienen', aldus de Duitse politicus, verwijzend naar het feit dat de betreffende Israëlische bedrijven duizenden Palestijnse Arabieren in dienst hebben.

Schulz maakte zijn opmerkingen tijdens een ontmoeting in Berlijn met Knessetvoorzitter Yuli Edelstein, die eraan toevoegde: 'Israël zal de etikettering van producten wel overleven. Degenen die het niet zullen overleven zijn de duizenden Palestijnse gezinnen die schouder aan schouder werken met hun Joodse vrienden en hun leven daar met elkaar delen. Het zal hun economie, hun leven en hun gezinnen schaden, en het zal de zaden van vrede vernietigen die er in die industriële zones bestaan.'

Schulz was niet de enige in de Europese elite die tegen het etiketteren van Israëlische producten is. Eerder deze maand werden zo'n 200 EU-ambtenaren, diplomaten, parlementariërs en vertegenwoordigers van de NAVO verwelkomd bij een nieuwjaarsreceptie met producten van Israëlische 'kolonisten'. Bij de toast op het nieuwe jaar hieven de Israëlische ambassadeur bij de EU David Walzer en zijn gasten de glazen, gevuld met wijn van de Golanhoogvlakte, voordat ze genoten van Israëlische voedsel zoals falafel, en werden vermaakt door een Israëlische DJ.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)

Reageren


Ruud

21-01-2016 06:57
Dit eenzijdige verhaal "vergeet" te vermelden dat volgens de Wereldbank de Palestijnse economie voor ca, 3,4 miljard dollar per jaar wordt benadeeld door de nederzettingen met alle beveiligingen erom heen. Die Palestijnen die nu werken in of rond die nederzettingen hadden wellicht ook in Palestijnse bedrijven werkzaam kunnen zijn, als die opgericht hadden kunnen worden, iets wat door die nederzettingen onmogelijk is. Het is dus huichelachtig om te stellen dat die Palestijnen benadeeld zouden worden door een afwijkend label.

Overigens komt falafel echt niet uit de nederzettingen en is de Golanhoogte door Israel geannexeerd en de Westbank niet, dus dat mag je niet zomaar vergelijken.

Verder is de aanwezigheid bij de nieuwjaarsreceptie van de Israëlische ambassade nog niet noodzakelijk een teken van tegen labelen zijn. Die producten uit de nederzettingen mogen immers zeker wel geïmporteerd worden, maar alleen wel met het juiste label. Van een boycot is geen sprake.

Verder geldt dat Amerika al ruim 20 jaar een wet heeft die het importeren van producten uit nederzettingen met het label "Made in Israel" verbiedt. De EU is nu bezig met het instellen van een soortgelijke wet. Het is hypocriet dat daar nu zo tegen te hoop gelopen wordt, terwijl over de al bestaande wet in de VS niets gezegd wordt.