#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 059-Is Israël Gods uitverkoren volk? Ja Nee

Binnen/buitenland

CHE start met post-hbo over mensenhandel

In maart start de Christelijke Hogeschool Ede als eerste in Nederland met een post-hbo-opleiding over mensenhandel, met als titel: Bestrijding Mensenhandel: een multidisciplinaire benadering. Hoewel steeds meer mensen zich bewust worden van deze moderne vorm van slavernij, is er nog weinig kennis op dit gebied. De post-hbo-opleiding laat professionals niet alleen kennismaken met de complexiteit van mensenhandel, maar besteedt ook aandacht aan de relevantie voor het eigen werkveld. Mensenhandel is een breed probleem en kan daarom alleen multidisciplinair aangepakt worden.

Een meisje dat in Valkenburg systematisch verkracht wordt, Nederlanders die in het buitenland een orgaan kopen, malafide uitzendbureaus in de tuinbouw, oververmoeide piloten van een prijsvechter, kinderarbeid, Dalits in India en slavenhandel door IS… Het zijn allemaal vormen van mensenhandel. Tijdens de opleiding staat de CHE stil bij vragen als: Wat is mensenhandel precies en wat is het verschil met mensensmokkel? Hoe betrouwbaar zijn cijfers en rapporten over mensenhandel? Welke organisaties houden zich bezig met de bestrijding van moderne slavernij? Hoe kun je zelf vanuit je eigen werkveld een rol spelen bij de bestrijding van mensenhandel? De onderwerpen die tijdens de opleiding worden behandeld zijn: introductie mensenhandel, seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en orgaanhandel, politiek, recht, cultuur en religie, indicatoren mensenhandel en het barrièremodel en tot slot ethiek, hulpverlening en media.

Voor deze unieke opleiding werkt de CHE samen met Tamme de Leur; een veelgevraagd adviseur rondom dit thema in binnen- en buitenland. Het afgelopen jaar verzorgde hij voor hbo-studenten een geslaagde minor over mensenhandel. Tamme heeft een aantal televisieprogramma’s op zijn naam staan over moderne slavernij, waarbij hij nauw samenwerkte met de politie. Daarnaast wordt hij steeds meer benaderd voor advies door organisaties in het werkveld van de bestrijding van mensenhandel.

Op 14 januari 2016 sprak mevrouw Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, nog de wens uit dat mensenhandel in het curriculum van scholen zou worden opgenomen.


Reageren