#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 064-Ik vind het goed dat vrouwen in kerken voorgaan! Ja Nee

Binnen/buitenland

Livestream Holocaustherdenking 27 januari

Aanstaande woensdag vanaf 20.00 uur zal de Holocaustherdenking worden uitgezonden via christenenvoorisrael.nl/livestream

Holocaust herdenking
Op woensdag 27 januari a.s. wordt weer over de hele wereld de Holocaust herdacht, in het Hebreeuws ook wel de Sjoa (Vernietiging) genoemd. De Holocaust Herdenking wordt voor de vijfde keer gehouden in Nijkerk. Sprekers zijn o.a. Hadassa Hirschfeld, Tamar Walma van der Molen-de Vries en Opperrabbijn Binyomin Jacobs.

Hadassa Hirschfeld komt uit een Joods gezin, waarvan vele familieleden in de Sjoa zijn vermoord. Haar moeder is als enige overgebleven van de familie Wijzenbeek. Haar directe familie – moeder, twee zussen (een tweeling), een broer en een halfbroer – zijn allen in Auschwitz vergast. Ook veel familieleden van moederskant werden ter dood gebracht. Haar vader overleefde Auschwitz, en ook zijn drie zussen overleefden de Holocaust. Hadassa en haar zus Lonie groeiden op in het naoorlogse Utrecht, waar de kleine overgebleven Joodse gemeenschap probeerde de draad weer op te pakken. Hadassa studeerde geschiedenis en studeerde af op het onderwerp ‘De ontkenning van de Holocaust’. Twintig jaar was zij verbonden aan het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël’ (CIDI), waarvan 15 jaar als adjunct-directeur.

Tamar de Vries werd als baby samen met haar ouders en broer weggevoerd via Westerbork naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het gezin maakt in het voorjaar van 1945 deel uit van het zogeheten ‘verloren transport’: een trein met daarin ruim tweeduizend gevangenen wordt door de nazi’s vanuit Bergen-Belsen oostwaarts afgevoerd. Op 23 april worden de gevangenen in de buurt van Tröbitz door de Russen bevrijd. Bij thuiskomst in Amsterdam blijkt het ouderlijk huis door anderen bewoond. Spullen die bij de buren in bewaring zijn gegeven, krijgen ze niet terug. Als moeder later nog eens terugkeert om geld dat achter een plankje in de gang verstopt zit, op te halen, krijgt ze als reactie: ,,Als we dat hadden geweten…’’.

De herdenking zal muzikaal worden omlijst door de violiste Iris van der Laar, concertmeester van het Hineni Symfonie Orkest met pianobegeleiding van Kees de Vreugd. Het bekende thema uit de film ‘Schindler’s List’ wordt o.a. ten gehore gebracht.

Bijeenkomst bijwonen
De bijeenkomst op 27 januari a.s. in Nijkerk vindt van 13.00 tot 15.00 uur plaats in de Goede Herderkerk, Willem-Alexander Plein 14, vlak naast het station. U bent van harte welkom: aanmelden via bijeenkomst@cvi.nl of telefonisch: 033-2458824.


Reageren