#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Christenvervolging

Abedini gemarteld in Iran

De uit een Iraanse gevangenis vrij gelaten pastor Saeed Abedini (midden op de foto naast Franklin Graham) vertelde maandag in een tv-interview te zijn gemarteld en in een isoleercel te zijn gestopt wegens zijn weigering een valse bekentenis te tekenen. Hij zag hoe andere gevangenen werden meegenomen om te worden opgehangen.

Abedini vertelde, nu terug in Amerika, aan Fox News in de beruchte Evin gevangenis in Teheran te zijn geslagen door ondervragers. Ook werd hij alleen gelaten met een Al Qaida gevangene die probeerde hem te vermoorden. Ondervragers sloegen hem zo hevig, in het bijzijn van een rechter, om hem tot het schrijven van een valse verklaring te dwingen, dat hij een maagbloeding opliep, vertelde hij maandag. „Het ergste dat ik zag was dat zij enkele soennieten pakten voor executie. De meesten werden geëxecuteerd om hun geloof.

Hij zou maandag met vrouw en kinderen worden herenigd in een christelijk centrum in North Carolina, maar het reizen door de familie was enigszins vertraagd, vertelde een woordvoerder van het door Billy Graham gestichte centrum.

Abedini’s vrouw Naghmeh (links op de foto) vertelde vorige week aan persbureau Reuters dat het paar aan hun huwelijk wil werken, nadat zij eerder haar campagne voor vrijlating enige tijd had gestaakt en naar buiten had gebracht dat haar echtgenoot verslaafd was aan pornografie en haar lichamelijk, psychisch en seksueel heeft misbruikt.

Abedini (35) is in Iran geboren, maar nu Amerikaans staatsburger. Hij werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, omdat hij de veiligheid van het land in gevaar zou hebben gebracht door het stichten van huiskerken. Als een van de vijf Amerikanen werd hij uitgewisseld tegen zeven in de VS opgepakte Iraniërs.


Reageren