#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Christenvervolging

Soedan: Gevangen dominee vrijgelaten

In het islamitische Soedan, heeft de overheid een dominee vrijgelaten die sinds december gevangen zat. Een andere dominee bevindt zich nog steeds in gevangenschap. Dat meldt de nieuwsdienst „Assist News Service“ uit Californië.

Kowa Shamaal en Hassan Abdelrahim van de Soedanese ‘Kerk van Christus’ werden kort voor Kerstmis gearresteerd. De autoriteiten vertelden toen niet waarom de twee gearresteerd werden. Kennelijk hadden de twee pastors de Staat geprovoceerd omdat zij beweerden dat christenen vervolgd worden in Soedan. Ook hadden ze herhaaldelijk geprotesteerd tegen de verwoesting van hun kerken in juni 2014 en oktober 2015.

Kowa Shamaal werd een paar dagen na zijn arrestatie weer vrijgelaten maar hij moest zich iedere dag bij de politie melden, die hem vervolgens van 8 uur ’s morgens tot middernacht vasthield.

Hassan Abdelrahim zit nog steeds zonder officiële aanklacht in de gevangenis. De twee geestelijke leiders behoren tot de Nuba, de grootste niet-Arabische etnische groep in Noord-Soedan. Telkens weer komt het tot conflicten tussen de autoriteiten over de bouw van kerken.

97 procent van de ongeveer 35 miljoen inwoners van Soedan zijn moslims. Het aandeel van christenen is 1,5 procent. Op het afvallen van de islam staat in Soedan de doodstraf.Reageren