#Tb 15 euro gift
Enquête: 102-Mogen christenen organen afstaan? Ja Nee

Christenvervolging

IS laat 43 christelijke gijzelaars vrij

De terroristische organisatie "Islamitische Staat" (IS) heeft 43 christelijke gijzelaars, waaronder veel kinderen, afgelopen zondag in Syrië vrijgelaten.

Het gaat om de laatste gijzelaars van een groep van meer dan 200 christenen die in februari vorig jaar werden ontvoerd uit de Khabur vallei in de buurt van de stad Tel Temir. Sinds die tijd werden steeds weer kleinere groepen vrijgelaten.

In oktober toonden Islamitische websites de onthoofding van drie christenen. Ze dreigden meer gijzelaars te doden als geen losgeld betaald zou worden. Volgens berichten werd nu €90.000 per gijzelaar betaald. Oorspronkelijk vroeg de IS vier keer zoveel. Na maanden van onderhandelen werd nu overeenstemming bereikt.

Een niet met name genoemde Syrische christen, die in opdracht van de Syrische Kerk de onderhandelingen voerde meldde het persbureau Associated Press (AP) dat de Syrische Kerk het losgeld heeft kunnen betalen dank zij veel giften van christenen wereldwijd.

De vrijgekomen gijzelaars zijn nu terug bij hun families. De IS, die grote delen van Syrië en Irak onder controle heeft, voert in die gebieden de islamitische religieuze wet sharia door. Christenen die weigeren aan Moslims belasting te betalen, worden gedood. Meisjes en vrouwen worden op markten als seksslaven aan IS strijders verkocht.


Reageren