#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Buitenland

USA: Sinds 2011, 162 abortusklinieken gesloten

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen vijf jaar 162 abortusklinieken gesloten. Dat is meer dan ooit in een vergelijkbare periode. Dit schrijft ‘Bloomberg BusinessWeek’ uit New York.

Als reden wordt aangegeven een daling van de vraag en het ontbreken van leidinggevend personeel voor bestaande praktijken. Dat twaalf klinieken in het door democraten gestuurde en meer linksgeoriënteerde Californië moesten sluiten toont hoe groot de verandering is. Democraten gaan over het algemeen liberaler om met abortus dan Republikeinen.

In de gelijke periode werden 21 nieuwe abortusklinieken geopend, uitsluitend in grotere steden. Waarnemers zien daarin een trend: Omdat dergelijke voorzieningen in landelijke gebieden en steden met minder dan 100.000 inwoners nauwelijks een toekomst hadden, ligt dat in de grote steden anders.

Driekwart van de onlangs geopende praktijken staan onder leiding van Planned Parenthood. Deze organisatie, die zwaar onder vuur ligt omdat bekend werd dat zij delen van geaborteerde baby’s aan de cosmetische industrie verkoopt, is een van de grootste aanbieders van abortus in de Verenigde Staten. Zij hebben zo’n 700 abortusklinieken.


Reageren