#Tb 15 euro gift
Enquête: 090-Gelooft u dat de Gemeente opgenomen wordt? Ja Nee

Mijn getuigenis

Zangeres Kinga Bán over Pasen

‘Hoe meer je begrijpt van het lijden van Jezus, hoe groter je verwondering over de opstanding’

Ruim drie jaar geleden werd bij zangeres Kinga Bán uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Als ik haar spreek vertelt ze vol passie over de naderende Paastournee van Sela. Pasen is voor Kinga heel speciaal. “Door mijn ziekte is mijn relatie met God verdiept. Hoe meer je begrijpt van het lijden van Jezus, hoe groter je verwondering over de opstanding. Het is zo geweldig om te weten dat Jezus al je zonden heeft gedragen. Dat geeft ware vreugde en zicht op de eeuwigheid. Dan ontdek je dat het gaat om Jezus alleen.”

Door Jacco Stijkel

“Een aantal jaren geleden schreven we het lied ‘Zie hoe Jezus lijdt voor mij’ (nummer 706 in de Opwekkingsbundel, red). Wij kregen daar heel veel reacties op van mensen die geraakt waren door dit lied”, begint Kinga haar verhaal. “Toen zij we gaan nadenken over muziek speciaal voor rond Pasen. Belangrijk voor ons was de V-beweging. Hoe meer je ontdekt en ervaart hoe diep Jezus’ lijden was, hoe meer je begrijpt hoe groot de opstandig is. Ik wil bewust lijden en opstanding bij elkaar houden. Lijden hoort bij je leven als christen. We zingen in ‘Zie hoe Jezus lijdt voor mij’ ook ‘wie wil worden zoals Hij?’. Wat mag het je kosten om Jezus te volgen? Persoonlijk heb ik veel met Petrus in het lijdensverhaal. Vlak voordat hij Jezus verloochende, had Petrus juist nog gezegd dat hij alles voor Jezus overhad, zelfs voor hem wilde sterven. Als de haan kraait kijkt Jezus hem aan. Dan volgt het verdriet en het berouw. Zelfs op dit moment is er de persoonlijke relatie tussen Jezus en Petrus. Ik kan dat ook roepen: ‘Jezus, ik volg U waar U ook gaat’. Maar tegelijkertijd, als ik naar mijn eigen leven kijk, zie ik dat ik lelijk kan denken over de mevrouw die voor mij staat bij de kassa, onredelijk boos kan zijn op mijn kinderen of vooroordelen over de andere moeders op school heb. En dan schaam ik me. In ‘Gebed om vergeving’ zing ik: ‘Waarom keert mijn hart zich niet naar U toe, ontken ik wie U bent? Zelfs al lees ik in uw ogen, dat U de reden kent.’ Het is dan zo geweldig om te ontdekken hoe groot Gods liefde is. Psalm 32 zegt: ‘Welzalig is hij van wie de overtreding vergeven, van wie de zonde bedekt is’. Als je dat echt gaat beseffen, wat Jezus voor ons heeft gedaan, dan worden we veranderd, dat kan niet anders. Wat geweldig dat al onze zonden bedekt zijn door zijn bloed. Dat geeft ware vreugde. Ik wil dit zo graag met andere mensen delen.” Deze vreugde gaat heel diep, vertelt Kinga. “Ik noem het de agapè vreugde. Het is de vreugde die alleen God kan geven. De vreugde die hoort bij de vrucht van de Geest. Het is de vreugde die God ons heeft beloofd omdat Jezus zijn leven voor ons heeft gegeven.”

Veranderde relatie
Het is nu ruim drie jaar geleden dat bij Kinga uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. “ Vreugde betekent voor mij niet dat ik altijd blij ben. Maar wel is die vreugde altijd in mijn leven en geeft het mij de kracht om mijn ziekte te dragen. Ik weet dat de dood niet het einde is. Juist dat is ook de betekenis van Pasen.”
Kinga vertelt dat haar relatie met God is veranderd. “Vrienden vragen wel eens ‘om zo’n relatie met God te hebben die jij nu hebt, is dan lijden echt nodig?’. De waarheid is ‘ja’. Natuurlijk, ook voor mijn ziekte had ik een sterke relatie met Jezus. Maar deze relatie is nu wel verdiept. Ik ben echt gaan beseffen dat het gaat om Jezus alleen. Vaak draait het in je leven om het hier en nu: je gezin, je werk, je huis, noem alles maar op. Dat is logisch ook. Maar dat verandert als dingen wegvallen. Ik gebruik wel eens het beeld van de skyline. Je ziet allemaal gebouwen. Probeer Jezus eens te zien als één van die gebouwen. Als er een ander gebouw voor staat kun je wellicht het ‘Jezus-gebouw’ minder goed zien. Maar wat als alle andere gebouwen weg worden gevaagd? Eén ding is zeker: Jezus blijft staan. Door mijn ziekte heen heb ik beter zicht op Hem gekregen. Het perspectief verandert: alleen God is werkelijk nog belangrijk. Met Sela zingen we psalm 84 in de versie van Psalmen van Nu. ‘Gelukkig wie naar U vol van verlangen op weg zijn, zelfs in het dorre bomendal zien zij een bron en regenval.’ Die bron heb ik gezien. Dat gevoel is zo sterk. Ik zou willen dat iedereen dat had.”

Sterven
Door haar ziekte is de dood dichterbij gekomen. “Natuurlijk denk ik daarover na. Maar de focus ligt niet op wat ik niet kan of dat ik er straks niet meer ben. Als ik dat doe word ik gek. Voor mij is het veel meer wat Paulus zegt in Filippenzen: ‘het leven is voor mij Christus en het sterven is voor mij winst.’ God wil veel meer geven dan een leven op aarde. In welke omstandigheden je ook bent, God is altijd groter.“ Kinga heeft samen met haar man drie jonge kinderen: dochters Ike en Liva en zoon Kene. “Ik moet hen leren loslaten, hoe moeilijk dat ook is. God is ook belangrijker dan mijn kinderen. Hoewel ik echt alles voor hen overheb. God leert mij dat door mijn ziekte heen. Ik kan dat ook zeggen omdat ik geloof dat door Pasen het moment komt dat ik voor bij eeuwig bij God mag zijn.”

Muziek
Sela schrijft liederen voor de kerk. “Ik hoop dat door de muziek mensen opnieuw worden geraakt door het lijdensverhaal en Pasen. De muziek maakt het levendiger, mensen kunnen zich beter inleven. Ik hoop dat mensen ervaren hoe groot Gods liefde is voor ons. Ik heb echt niet de illusie dat ik dat zelf kan, dat kan Gods Geest alleen. Veel van onze bezoekers komen uit de traditionele kerken. Ik hoop zo dat zij door de liederen een persoonlijke band met de Heer krijgen. Want dat is wat ik heel sterk geloof: dat God een persoonlijke relatie met een ieder van ons wil. Maar ik vind ook dat de andere kant van het geloof, de realiteit van het lijden, erbij moet worden gehouden. Soms ligt in andere kerken teveel de nadruk op vieren en vrijheid alleen. Daarom zingen we ook bewust Psalm 130. ‘Uit de diepten roep ik tot U, o Heere, hoor naar mijn stem.’ Weet je wat ik zo mooi vind? Dat ‘Ik zal er zijn’ nu in zoveel kerken gezonden wordt. Het was een heel persoonlijk lied maar veel mensen kunnen zich daarin herkennen. En dan gaat het helemaal niet om mij, maar dat God met dit lied grootgemaakt wordt. Want dat is wat wij willen: dat mensen verdieping ervaren in hun geloof, dat het dichtbij komt en persoonlijk wordt.”

============================================
Ik vraag Kinga om één Paaslied uit te zoeken dat haar speciaal aanspreekt. ‘Poeh, moeilijk hoor. Dat kan morgen zo weer anders zijn. Ik kies voor ‘Wat een vriend’ van Elly en Rikkert. Het is een kinderlied. Ik vind het heel mooi als een lied lekker simpel is, ik het direct begrijp. Als ik naar het lied luister denk ik: ‘ja wat een vriend’. Vol ontzag en verwondering. In het lied staat ook: ‘Hij maakte mij blij’. Zo is dat ook. Ware vreugde. Hij geeft rust, bij Hem zijn is genoeg.”
==================================================

==================================================
Kinga heeft voor het eerst een solo-cd opgenomen. De titel is: ‘Uit liefde’ en komt op 18 april uit. “Ik wilde dit heel graag doen en ik heb er nu de energie nog voor. Op de cd staan liederen voor bijvoorbeeld mijn man, kinderen, ouders en zussen. Ik wil hen heel graat iets tastbaars meegeven. De cd bestaat uit vier bestaande en acht eigen liederen. De cd heb ik met vrienden opgenomen.”
==================================================

Reageren


paul

06-05-2019 05:04
God, Vader, Jezus Zoon en Heilige Geest dank, voor uw bestaan in Kinga Ban., nu ze vandaag 6 mei 2019 is ingeslapen. Kinga, dank voor je hart in jouw stem. Ik hou van je, Paul/Balk

Joop Hallatu

16-04-2019 12:09
Gezegende Kinga,

Al jaren lang ken ik je alleen als zangeres van Sela bij Nederland Zingt, maar de laatste maanden ken ik je pas goed. Hoe je leeft met God, dat heb ik heel veel bewondering en respect voor. Van huis uit ben ik ook altijd geleerd hoe je met God moet leven vanuit mijn voeding. Maar leven met God is niet alleen maar de zegeningen krijgen, maar ook de pijn, de moeite, het geduld (wachten op Zijn tijd, met wat dan ook). Vooral jaren lang wachten (geduld zijn) en de pijn (lichamelijk en psychisch) te dragen. De pijn die hoort ook bij het lijden van Jezus, maar wat God doet voor Zijn Zoon en voor de mens, is altijd goed. Ik heb dit ook jaren lang mee gemaakt, misschien heb ik nog wat tips voor jou, maar de belangrijkste is dat je blijft op God vertrouwen. Paulus, hij kreeg ook een teken (het Goddelijke Licht) van God om tot zijn dood Gods werk te verkondigen. Ik ben ook helemaal je fen geworden van je mooie gevoelige stem. Ik wil heel graag je concert bijwonen, om je stem in echt live te horen, maar ik ben net te laat om een ticket te reserveren, ik hoop dat je ook nog meer concerten zal geven in 2019. Heel veel sterkte in de lijdensweek en heel veel zegen in de opstanding van de Here Jezus Christus onze God.
Hartelijk groet, Joop.

E..M. Stigter

11-04-2019 02:44
Lieve Kinga,

Ik ben Zo Ontzettend blij met jouw Prachtige Nummer,Vandaag, ik kijk die video best vaak, wordt er rustig van na het vele internetten,het zet mij stil bij het leven met God.....Dank je Wel, voor wie jij bent ,ik zal jouw Mooie stem Echt Wel even missen bij de band Sela,Mirjam klinkt toch weer anders op zo,n Album......


Veel Liefs, Eva uit Eindhoven,en nog bedankt voor je mailtje terug......

E..M. Stigter

11-04-2019 02:43
Lieve Kinga,

Ik ben Zo Ontzettend blij met jouw Prachtige Nummer,Vandaag, ik kijk die video best vaak, wordt er rustig van na het vele internetten,het zet mij stil bij het leven met God.....Dank je Wel, voor wie jij bent ,ik zal jouw Mooie stem Echt Wel even missen bij de band Sela,Mirjam klinkt toch weer anders op zo,n Album......


Veel Liefs, Eva uit Eindhoven,en nog bedankt voor je mailtje terug......

Tilly Ruiter

17-02-2019 08:15
Beste Kinga, hier een klein schrijven ik volg je al een tijdje en vind je dapper in de strijd tegen deze ziekte. Mooie liedjes blijven schrijven geeft jou veel voldoening. Hoe bijzonder vind ik het dat wij, koor Zon en Zegen uit Biddinghuizen, de versie Agnus Dei van Sela mogen gaan zingen tijdens onze Passieavond. Ook het lied "Ik zal er zijn" maakte op mij veel indruk. Geniet nog van alles wat je gaat ondernemen en weet dat er velen aan je denken.
Met vriendelijke groet, Tilly Ruiter

Connie Tennapel

16-10-2017 09:45
Lieve lingua ik vind je dapper met deze ziekte en met 3 kleine kinderen heel zwaar

Eva Stigter

13-04-2017 08:08
Lieve Kinga,
Ik vind jou zo een geweldig sterke vrouw, zoals jij gewoon doorgaat met je missie op Aarde,Je zult vast ook wel moeilijke momenten kennen,en dan is het Jezus die jou draagt, ja,toch? ik zie uit naar het concert in de kerk in Best, Bedankt voor alle prachtige muziek,ook aan Anneke en Hans......Heel veel Kracht,Eva Stigter

Ronald Böhm

09-04-2017 10:37
Dierbare Kinga... Ja in de laatste jaren door je liederen en teksten heel dierbaar geworden... Jouw getuigenis sterkte het geloof van veel van jouw volgers... Dank je voor wat je al die jaren hebt gegeven. Moge Jezus voelbare nabijheid je kracht geven.... ik wens jou en de jouwen kracht in deze moeilijke tijd. Je liederen zullen nog ver in de toekomst mensen troosten en raken. Dank voor alles... Gby

John Halkes

20-03-2017 10:33
King, enorm bedankt voor je geweldige getuigenis tijdens de uitzending van Hour of Power. Juist in deze vastentijd wijs je op de ontzagwekkende kracht door Jezus. Juist in je verdriet en pijn laat jij zo prachtig het Goddelijk Licht toe. Als schaap wijst jij vol liefde naar de Goede Herder. Ik volg met eerbied, geraakt als ik ben. Dank U Heer dat U zo schitterend door mensen heen werkt. Lieve Kinga, liefs van een mede-schaap. John

Jan.van.Nierop te Winterswijk

19-03-2016 08:51
Hierbij geef ik een reactie betreft het getuigenis van Kinga.Ban het is voor mijn begrip een geweldig en krachtig als aanbidster en heldin in haar woorden van geloof in God de Vader en Jezus Christus als koning der koningen voor haar man en Kids ook haar familie, met volharding en zegen voor Pasen in de Opstandingskracht van Jezus Naam.verder met hartelijke groet van JvN