#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Sport

De zoektocht van schaatser Jordy Harink

Marathonschaatser Jordy Harink is duidelijk. Over twee jaar wil hij met de beste meekunnen en wedstrijden winnen. Daar heeft de twintigjarige Jordy alles voor over. Wat dit betekent voor zijn geloof, vindt de twintigjarige Jordy een lastige. “Voor mij is dat nog een zoektocht.”

Door Jacco Stijkel
Foto: foto Timsimaging.nl

“Als kind was ik veel aan het skaten in Rouveen. Toen er in Staphorst eens een skeelerwedstrijd werd gehouden vond mijn pa dat echt iets voor mij. We leenden skeelers en ik won gelijk mijn eerste wedstrijd. Ik ben toen gelijk op een skeelerclub gegaan. Omdat veel skeeleraars in de winter schaatsen, ben ik dat erbij gaan doen. Voor mij was het een logische stap om juist marathons te gaan rijden, want dat deed ik met het skeeleren ook. Bovendien spreekt het racen mij erg aan in plaats van rijden tegen de klok. En ik moet eerlijk zeggen dat ik niet goed genoeg ben om aansluiting te vinden bij de Nederlandse top bij het langebaan schaatsen. Ik ben daar nog niet klaar voor. In de toekomst zal ik het zeker weer eens proberen maar de komende tijd richt ik me op de marathons.”

Ploegen
Team Van Werven zag het talent van Jordy en pikte hem op. Om door te groeien naar een hoger niveau reed hij eerst marathons bij de A-groep bij het skeeleren en in de B-groep bij het schaatsen. Maar bij die ploeg was hij op een gegeven moment niet meer op zijn plek. “De sfeer in die ploeg was niet goed voor mij. Ik dacht toen: ‘wat doe ik bij deze ploeg?’. Ik wil in een ploeg zitten waar ik goed kan presteren.” Jordy’s contract werd ontbonden en hij maakte de overstap naar CRV Interfarms. Hij ging bovendien voor het eerst bij de A-rijders marathons schaatsen. “Het is een kleinere ploeg, maar we doen het uitstekend. Ik ben hier op mijn plek. Ik rijd goed. Zit mee in ontsnappingen, en heb bovendien alle marathons nog uitgereden. Gelukkig gaat het met mijn knie de goede kant op. Ik heb daar ruim een jaar flink last van gehad, dacht dat ik met de pijn moest leren leven maar ik heb nu weer hoop dat ik op termijn pijnvrij kan schaatsen.”

Doelen
Jordy’s doelen zijn duidelijk. “Ik wil over twee jaar meedoen om te winnen. Daar heb ik veel voor over. Ik zou niet weten wat ik er niet voor over heb.” Maar om daar te komen, weet Jordy dat hij nog moet leren. “Ik werk met mijn schaatscoach hard aan mijn techniek. Ik beweeg bijvoorbeeld mijn bovenlichaam te veel. In het skeeleren doe je dat wel, maar bij het schaatsen moet de beweging meer uit de heup komen. Zodat je je kracht goed kwijt kan op het ijs. Je kunt bovendien conditioneel heel goed in orde zijn, maar toch slechte tijden rijden. Schaatsen is een gevoelssport. Het gaat om de timing. Schaatsen is een enorm moeilijke sport. Juist vanwege het mentale aspect.”

Geloof
Als het tegenzit, put Jordy kracht uit zijn geloof. “Ik kan en wil mij een leven zonder God niet voorstellen. Ik geloof ook dat ik mijn talent van God heb gekregen en wil er daarom ook wat meedoen. Natuurlijk is het rijden op zondag wel een onderwerp geweest. Zeker in een dorp als Rouveen. Een skeelerwedstrijd is vaak een driedaagse op vrijdag, zaterdag en zondag. Er is een tijd geweest dat ik niet reed op zondag. Maar dan kwam ik dus niet in de einduitslag. Als sporter wil je winnen, dus ik ben ook op zondag gaan rijden. Ik ga nu naar de kerk wanneer ik kan. Ik weet niet of de zondag wel zo belangrijk is zoals wordt gezegd. Hoort het bij onze cultuur en dan vooral ook in dit dorp of vindt God het heel belangrijk? Ik ben daar nog niet uit. God is heel belangrijk in mijn leven en ik wil graag zoveel mogelijk rekening met Hem houden. Voor mij is dit een zoektocht. Ik ben nog jong. Ik praat er over met andere gelovige sporters. Maar iedereen moet zijn eigen weg hierin vinden. Maar niet geloven kan ik mij niet voorstellen.“


Reageren