#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Buitenland

Protestanten in Griekenland: open de grenzen!

De situatie van de vluchtelingen in Griekenland is rampzalig. De grens naar Macedonië moet zo snel mogelijk heropend worden, zodat de vluchtelingen verder trekken kunnen naar de landen in het noorden. Dit zei de secretaris-generaal van de Griekse Evangelische Alliantie, Fotis Romeos in Athene.

In de afgelopen dagen is het aantal vluchtelingen in Griekenland sterk toegenomen omdat duizenden migranten vanuit Turkije aankomen. Maar de Griekse Macedonische grens blijft gesloten. In de grensstad Idomeni wachten ongeveer 11.000 vluchtelingen op de mogelijkheid verder te reizen.

Op 2 maart heeft de Macedonische politie volgens Griekse berichten slechts 480 Syriërs doorgelaten. Romeos waarschuwt voor een humanitaire catastrofe: "Ons land is klein, en we hebben grote economische problemen. Wij proberen natuurlijk te helpen, maar we redden het niet."

In het noorden van Griekenland, werken zo’n 250 vrijwilligers uit evangelische kerken samen met vrijwilligers uit andere kerken en medewerkers van seculiere organisaties. Samen brengen zij de vluchtelingen eten en hout. Velen moeten in de open lucht overnachten en kunnen zich dan aan een vuur opwarmen. Er is niet genoeg voedsel, tenten, dekens en medicijnen. Ongeveer 5.000 maaltijden werden verspreid door de hulporganisaties, maar dat is lang niet voldoende voor alle mensen. Onder de vluchtelingen zijn volgens Romeos veel gezinnen met kleine kinderen. Bijna allen willen volgens opiniepeilingen naar Duitsland.


Reageren