#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Zending

Zendingsweeshuis Mozambique krijgt lokale leiding

Zendelinge Jannie Kruize, werkend onder de koepel van Filadelfia Zending (FZ), draagt het door haar geleide ‘babyhuis’ voor weeskinderen Ambia in Luabo, Mozambique, over aan lokale gelovigen. Dat heeft zij tijdens haar verlof met haar Thuisfront Comité besproken. Het betekent dat zij nog ongeveer een jaar in Mozambique woont en dan terugkeert naar Nederland. Van hier uit blijft zij volgens FZ nog wel een ‘aansturende functie’ houden en geregeld naar Luabo reizen.

Jannie heeft zelf drie kinderen, die nu in Nederland een goede opleiding en opvoeding kunnen krijgen. Zij dreef eerder het tehuis Ruama in de plaats Marromeu. Dat is inmiddels gesloten door onder meer tegenwerking van de overheid. “Waar het eerder zo was dat kinderen zonder ouders 'gewoon' konden worden opgenomen in zo`n weeshuis, moet nu eerst nog nauwkeuriger worden gekeken naar de omringende overige familie”, meldt FZ. “Dat lijkt niet onlogisch, maar in zo`n arm gebied betekent opname van een weeskind een extra mond om te voeden, wat de overheid niet door alle gezinnen in dank wordt afgenomen. Dat kan heel nadelige gevolgen hebben voor deze kinderen”.

Het huis in Luabo werd eerder als tweede vestiging geopend, maar is nu nog het enige functionerende. De kinderen van het gesloten tehuis in Marromeu verhuisden erheen. Vorig jaar is het overigens overvallen door gewapende mannen, een traumatische ervaring voor Jannie en haar medewerkers. Er vielen geen slachtoffers, wel werden bezittingen geroofd, zoals laptoppen, paspoorten, bankpassen en geld.

Tijdens verlof met haar gezin werd het huis draaiende gehouden door lokale medewerksters, maar was er wel geregeld telefonisch contact. “De organisatie is een heel platte”, zegt het bestuur van FZ. “Jannie heeft de leiding en de laag daaronder bestaat uit alle medewerkers. Het komende jaar gaat Jannie een organisatie opzetten waarbij de verantwoording voor de dagelijkse gang van zaken geheel bij lokale medewerkers ligt, dus met lokale leidinggevenden en een structuur die niet afhankelijk is van buitenlanders, maar meer duurzaam is. Hierbij zal Jannie een coachende rol vervullen, deels op afstand en deels door regelmatig nog Mozambique te bezoeken”.


Reageren