#Tb 15 euro gift
Enquête: 143-Ik geloof dat de hel bestaat! Ja Nee

Boek-muziek-film

De dochter

De Dochter is een thriller, geschreven vanuit het perspectief van de amper twintigjarige Sofie. Op een ochtend krijgt ze een telefoontje van de politie dat haar vader is overvallen en in levensgevaar in het ziekenhuis ligt.
Daarnaast wordt zijn tweede vrouw vermist. Op zoek naar antwoorden, krijgt Sofie steeds meer vragen. Uiteindelijk komt ze achter een groot geheim, maar niet voordat haar eigen leven in gevaar is geweest.

Recensie door: Rineke Peterson
Klik hier om dit boek online te bestellen!

Het boek is geschreven in de ik-stijl. Als lezer zit je dus eigenlijk in het hoofd van Sofie en beleef je alles vanuit haar ogen en haar beleving. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd. Alles gebeurt hier en nu. En er gebeurt een heleboel in heel kort tijdsbestek.

Een minpuntje van dit boek vind ik dat de schrijver wat summier is met het omschrijven van personen en de omgeving waar iets afspeelt. Zo passeren er allerlei personages de revue waarvan de namen niet veel meer zijn dan namen met een rol. En ik krijg soms geen idee van waar iets zich afspeelt. De schrijver noemt bijvoorbeeld een plek waar Sofie heen gebracht wordt en waar ze naar binnen moet. Is dat een schuur in een bos? Is dat een loods op een industrieterrein?

Een paar pagina’s later kom ik er achter dat het een huis is. Maar ik weet nog steeds niet of het een vrijstaand huis op het platteland is, of een huis midden in een woonwijk.
En als Sofie wordt opgedragen naar binnen te lopen, weet ik niet of ze een heel pad moet aflopen, of dat de auto pal voor de voordeur staat. Is het een grindpad, een tegelpaadje, of moet ze over het gras in de achtertuin?

Ik weet niet hoe het huis ruikt, hoe zij de sfeer van het huis ervaart. Is het er warm of koud? Dit zijn allemaal vragen waar ik als lezer graag antwoord op wil hebben om het verhaal in mijn geest te zien gebeuren.

Nog een minpuntje vind ik dat sommige rollen op mij niet helemaal geloofwaardig overkomen. Zo geeft de arts informatie die hij niet kan en mag geven. Hij legt uit wat er vermoedelijk moet zijn gebeurd. Dat is geen werk van een arts. Een arts probeert het leven te redden en kan vertellen over de ernst van de verwondingen en de prognose van de patiënt. Het is de zaak van de politie om op grond van de informatie van de arts en andere onderzoeksgegevens een voorlopige conclusie te trekken.

Het boek is niet direct een christelijk opbouwend boek in de zin dat je geloof erdoor versterkt wordt. Wat je er wel uit kunt halen is de spijt die kan komen na het maken van verkeerde keuzes. En die worden er volop gemaakt door de hoofdpersonen, en de consequenties ervaren ze ook.

Het plot vind ik wel origineel bedacht. Het verhaal roept veel vragen op die je uiteindelijk toch graag beantwoord wil hebben. Hoe zit het in elkaar? Waar is het fout gegaan? Waarom zwijgt de vader? En wat is de rol van zijn vrouw? Welk grote geheim mag niet bekend worden en waarom?

Al met al geen topper, maar wel onderhoudend genoeg om een aantal uurtjes lekker zoet mee te zijn.

Linda Bruins Slot - Kok - 336 pagina’s - ISBN: 9789043525602 - Prijs: €19,95


Reageren