#Tb Beter dan Ivoor of goud
Enquête: 029-Ik ben gelukkig in mijn huwelijk! Ja Nee

Binnen/buitenland

2017: Geen ‘Luther verering’

Dat zegt de leidster van het Congres voor het 500 jarige Reformatie jubileum, Margot Käßmann. Zij is ervan overtuigd dat het protestantisme in Duitsland en het Lutheranisme wereldwijd sterk genoeg zijn om de donkere kanten van hun ‘groot voorbeeld’ Martin Luther (1483-1546), niet te verbergen Het is ook duidelijk dat de Reformatie niet tot zijn persoon beperkt kan worden. Het omvat vele decennia: "1517 is een symbool-datum en Martin Luther is de symbolische figuur," zei Käßmann op 11 maart in Luxemburg. Bij die gelegenheid werden de activiteiten m.b.t. het herdenkingsjaar gestart.

Van de redactie!
Een groot probleem bij de viering van het Lutherjaar is dat Luther, de grote kerkhervormer’ een uitgesproken antisemiet was. Van hem stammen de volgende woorden.

“Wat moeten wij christenen nu doen met dit verdorven, verdoemde volk der joden? Ik wil een goede raad geven: In de eerste plaats dat hun synagogen of scholen in brand worden gestoken. Verder dat hun huizen afgebroken of vernield worden, want zij bedrijven daarin hetzelfde als in hun scholen. Ten derde dat al de gebedenboeken en Talmoeds hen worden ontnomen. Ten vierde dat hun rabbijnen eens en voor altijd wordt verboden les te geven; dat men het vrije verkeer en het recht de straat te betreden voor hen opheffe."

Reageren


Pieter Dirk Doolaard

15-03-2016 11:53
De Joden zijn eigenlijk altijd al vervolgd door de Bijbel heen en hier en nu. Ik ben van overtuigd dat dit zo blijft totdat de Here terugkomt en Zijn volk bevrijdt.

Charles

15-03-2016 09:57
Natuurlijk zijn dit nog maar een paar woorden uit het boekje van Luther "Over de Joden en hun leugens ", dat hij drie jaar voor zijn overlijden schreef. De Nederlandse vertaling is gratis te downloaden op archive.org. Het ergste is dat dit geschrift inspirerend werd voor de Holocaust. Hitler nam het boekje in zijn geheel om in zijn boek 'Mein Kamf". Wat nog schrijnender is dat vorig jaar de Joodse gemeenschap in Nederland aan de Nederlandse Kerken vroeg om op Hervormingsdag (31 okt. de dag dat Luther herdacht word) en dit voorstel afgedaan werd met een 'waardevolle suggestie'.