#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

Syrië: meeste christenen hebben land verlaten

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië hebben twee derde van alle christenen het land verlaten. Dat vertelde de katholieke bisschop Antoine Audo uit Aleppo aan de nieuwsdienst Agence France Press.

Vijf jaar geleden leefden er nog 1,5 miljoen christenen in Syrië, nu zijn het er nog 500.000. In de zwaar omstreden stad Aleppo zijn van de 160.000 christenen nog 40.000 over.

Volgens Audo zijn vooral de rijkere mensen erin geslaagd het land te verlaten. Armere mensen zijn achter gebleven. Veel christelijke gezinnen, die voor de oorlog een zekere mate van welstand hadden, zijn nu ook verarmd. “Niemand kan zich voorstellen in welke gevaren wij ieder dag leven”, zei Audo.

De bisschop verdedigt president Baschar al-Assad, die door de wereldgemeenschap als de grote boosdoener wordt gezien. Niet hij vervolgt christenen, maar de islamitische staat (IS). Zij proberen van de burgeroorlog een godsdienstige oorlog te maken. IS probeert in Syrië en Irak de islamitische wet sharia door te voeren. Christenen die weigeren moslim te worden, of die niet bereid zijn hoge belastingen te betalen, worden gedood.


Reageren