#Tb 15 euro gift
Enquête: 003-Ik geloof dat het scheppingsverhaal letterlijk waar is. Ja Nee

Enquête

008 ‘PKN moet blijvend tegen antisemitisme zijn’

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet zich blijvend uitspreken tegen antisemitisme. Dat vindt een groot deel van de leden van het kerkverband, meldt het Reformatorisch Dagblad.

„Over alle generaties heen blijft de aandacht voor antisemitisme onverminderd sterk. Hier mag de Protestantse Kerk zich blijvend uitgedaagd weten”, zo concludeert een rapport van een enquête op basis van de resultaten. In juni en september 2015 zijn actuele krantenkoppen aan leden van een panel van de PKN voorgelegd met daarbij de vraag: „Zitten er onderwerpen bij waarvan u vindt dat de Protestantse Kerk zich hierover duidelijk had moeten uitspreken?”

Koppen over vluchtelingen, eenzaamheid en geweld tegen christenen scoorden hoog, zegt het rapport. Maar de PKN-leden vinden ook dat de kerk een mening moet hebben over het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Jongeren vinden het blijkbaar niet zo nodig dat de PKN haar stem verheft over dat vredesoverleg.

Over het algemeen vinden de leden dat het bouwen van 300 extra woningen op de Westelijke Jordaanoever de vrede niet veel dichterbij zal brengen. Toch zien de lezers van het Reformatorisch Dagblad of De Telegraaf geen reden voor de PKN zich erover uit te spreken.

Ruim 85 procent van de ouderen (geboren vóór 1941) vindt dat de PKN zich duidelijk moet uitspreken over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Maar hoe jonger de leden, hoe minder zij het daarmee eens zijn. Van degenen die na 1985 werden geboren is maar 43% het er mee eens.

Uitdaging enquête: wat vindt u?
008-De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet zich blijvend uitspreken tegen antisemitisme.


Reageren