#TB 15 euro gift voor Uitdaging
Enquête: 059-Is Israël Gods uitverkoren volk? Ja Nee

Binnen/buitenland

Rabbijn en dominee in eredienst

In de tot de PKN behorende Kruiskerk te Amstelveen gaan op zondag 1 mei (10.00 uur) een rabbijn en een dominee samen voor. Het betekent dat er een interreligieuze dienst voor Joden en Christenen wordt gehouden.

De rabbijn is Awraham Soetendorp van de liberaal Joodse gemeente in Den Haag en de predikant is ds. Sieb Lanser. “Dat een joodse rabbijn voorgaat in een reguliere viering in een christelijke kerk is in Nederland vrij uniek”, juichen de organisatoren van de dienst.

De jaarlijkse gezamenlijke viering op de eerste zondag in mei, dicht bij de gedenkwaardige dagen van 4 en 5 mei, maakt deel uit van het project Goede buren in de wijk Elsrijk. De wijkorganisatie Stadsdorp Elsrijk, de Kruiskerk (van de Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert) en verzorgingshuis Nieuw Vredeveld werken er in samen.

Rabbijn Soetendorp is volgens de kerk een gepassioneerd strijder voor gerechtigheid en vrede. Hij probeert, zegt zij, ‘bruggen te slaan tussen religies en levensbeschouwingen.’ Soetendorp beijvert zich onder meer voor het samen optrekken van Palestijnse en Israëlische kinderen. In deze tijd van religieuze polarisatie en toenemend antisemitisme laat deze gezamenlijke viering zien dat het ook anders kan, zegt de kerk.

Enquête: 008-De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet zich blijvend uitspreken tegen antisemitisme.


Reageren