#Tb 15 euro gift
Enquête: 074-Ik vind christelijk onderwijs belangrijk! Ja Nee

Buitenland

Steeds meer christenen in India

In India groeit het aantal christenen. Dit blijkt uit cijfers die de overheid deze maand publiceerde.

Volgens die gegevens is het aantal christenen van 2001 tot 2011 gestegen van 6,3 miljoen tot 10 miljoen (meer recente cijfers zijn niet bekend). Dit betekent een groei van 63 procent. Het aantal moslims groeide van 1.2 naar 1.8 miljoen (+ 51%). Een kleinere procentuele groei, maar een grote groei in aantallen is er bij de hindoes: zij groeiden van 60 naar 84 miljoen (+ 29%).

"Als de cijfers kloppen is dat goed nieuws", citeerde de katholieke nieuws service UCA Pater Ranjit Tigga, hoofd van de Indian Social Institute in New Delhi. Andere waarnemers vrezen echter dat de informatie om politieke redenen opgeschroefd is om zo stemming te kweken tegen de vermeende toegenomen invloed van christenen.

De situatie van de christelijke minderheid is verslechterd sinds de overname van de macht door de hindoe-nationalistische BJP in 2014. Christenen kunnen geen grond meer kopen voor de bouw van kerken en begraafplaatsen en krijgen geen toestemming meer voor openbare bijeenkomsten. In meerdere staten werden wetten tegen bekeringen aangenomen om zo te voorkomen dat mensen het hindoeïsme de rug toekeren. Er wordt ook veel aan gedaan voormalige hindoes terug te winnen voor de traditionele godsdienst.

Sinds het begin van het jaar zijn er meerdere overvallen gepleegd door extremistische hindoes op christenen en kerkelijke instellingen.


Reageren