#Tb 15 euro gift
Enquête: 101-Het is OK voor een christen om te roken! Ja Nee

Homoseksualiteit

Bekeerde homo: ‘Waardevolle relatie met de Heer’

“De EO wilde niet dat ik naar Jinek zou gaan’, meldt Thony Kraamer (19), een niet meer praktiserende christen homoseksueel in het vakblad voor journalisten Villa Media. Hij had, na eerder ermee in De Oogst te hebben gestaan, zijn verhaal op de Jongerensite BEAM van de EO, waarna vele media zich op hem stortten.

Door Johan Bos

Een redacteur van de site kwam bij hem in de (kleding) winkel voor het interview. Hij kreeg het voor plaatsing nog wel te lezen, maar keek er eigenlijk niet goed naar. Wegens drukte, zegt hij zelf. “Ik had er kritischer naar moeten kijken.” De EO verwijt hij niets, maar er is bijvoorbeeld de indruk gewekt dat hij op zijn school voorheen is tegengewerkt, constateert hij. Terwijl hij daar juist veel steun kreeg. Na BEAM barstte de publiciteit los.

Slap
En daarvoor maakte Andries Knevel excuses op de radio. Slap, vindt Kraamer. “De EO wil iedereen te vriend houden. Ik vind: Je bent christelijk of niet, maar je moet niet zoals de EO proberen van twee walletjes te eten. En dan Knevel, die het excuus nog weer ging afzwakken. Wat een slap gelul.”
Andere media, zoals NRC, meldden vervolgens dat de EO excuses had aangeboden voor het interview met een ‘genezen’ homo. Dat woord genezen is onjuist, vindt hij. “Ik ben niet genezen, want je geaardheid kun je niet veranderen. Door de invloed van God ben ik wel gestopt met actief homo te zijn, maar dat betekent niet dat ik genezen ben.”

Niet professioneel
Het door onder meer De Telegraaf gebruikte woord ‘bekeerde’ homo vindt hij beter. Kraamer wees verzoeken van BNN (Spuiten en Slikken) en RTL af. Maar hij ging wel naar de show van Eva Jinek, wat de EO hem ernstig afraadde. En volgens hem wierp een woordvoerder van de EO zich op als zijn persoonlijke persvoorlichter en communicatieadviseur. Hij wilde zelfs mee naar Jinek, maar die wist dat te voorkomen.

”Wat me opviel is dat die EO-woordvoerder mij steeds wilde overtuigen van zijn privé standpunt dat je als christen heel goed praktiserend homo kunt zijn. Dan belde hij mij in de winkel op, terwijl ik het druk had, en bleef maar discussiëren. Ik vond dat niet erg professioneel,” zegt Kraamer in Villa Media.
Hij vindt dat Eva Jinek het gesprek met hem goed heeft gedaan. Aan het einde daarvan reageerde ze op zijn opmerking dat hij een relatie met een jongen had beëindigd wel met de mededeling dat een relatie met iemand het waardevolste is wat men in het leven kan bereiken. Maar zijn waardevolste relatie is volgens Kraamer die met de Here Jezus. “Toen ik dat had gezegd viel Jinek even stil.” Waaruit hij opmaakt dat een mens niets tegen Gods Woord kan inbrengen. Hij gaf inmiddels ook een interview aan Groot Nieuws Radio. En intussen wordt hij veel gevraagd als spreker over het onderwerp.

Reageren


Eric

02-05-2015 02:34
Prachtig deze getuigenis. En als hij eraan gedacht had had hij tegen Eva kunnen zeggen dat er sexuele relaties zijn maar ook zeer waardevolle vriendschapsrelaties zijn ( vrendschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht , tussen mensen van verschillend geslacht, en zelfs liefdesrelaties zijn denk aan de liefde tussen David en Jonathan, en andere vrienden die voor elkaar door het vuur gaan. Komt nog bij de liefdesrelaties tussen ouders en kinderen, tussen broers en zusters, waarbij deze man nu de mogelijkheid kreeg om vele duizenden te mogen omarmen als kinderen van dezelfde God en Vader. Naast de liefde die hij ontvangen mag van De Heer!!