#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Buitenland

Obama loochent genocide Armeniërs

President Barack Obama is er tegen dat de massaslachting in 1915 van twee miljoen Armeniërs door de Turken genocide wordt genoemd. Dat heeft de woede en teleurstelling vergroot van degenen die hem aanspoorden dat politiek significante woord te gebruiken bij de herdenking, deze week, van het bloedbad, nu honderd jaar geleden.

"President Obama’s buigen voor Turkije is een nationale schande. Het is gewoon verloochening van de waarheid en schending van vertrouwen," zegt voorzitter Ken Hachikian van het Armeense Nationale Comité van Amerika. Officials besloten het bloedbad geen genocide te noemen nadat daar oppositie tegen kwam in State Department en Pentagon. “We weten en respecteren dat sommigen hopen iets anders te horen”, citeerde CNN een regeringswoordvoerder.

Obama noemde het doden wel genocide toen hij nog senator en presidentskandidaat was. Hij beloofde toen die term ook als president te zullen gebruiken, maar deed dat niet, voornamelijk om zijn vriendschap met de Turkse president Erdogan en het bondgenootschap met Turkije niet op het spel te zetten, zeggen analisten.


Reageren