#Tb 15 euro gift
Enquête: 136-Bent u een internetjunkie? Ja Nee

Uw mening

044 Geweld tegen christenen en bekeringen in Syrië

Naar verluidt zijn ongeveer 200 christenen gedood in aanhoudende bombardementen in Syrië op de stad Aleppo. Christelijke hulpverleners van de organisatie Barnabas Fund (BF) hebben gebed gevraagd. De burgeroorlog in het land is nu het zesde jaar ingegaan. Ondanks of dankzij het aanhoudende geweld komen veel voormalige moslims tot geloof in Christus.

Enquête: 044-Zijn wij christenen van Nederland lauw geworden?

Volgens BF waren er tussen 22 en 30 april 1350 raketaanvallen op de christelijke districten, waarbij 132 mensen omkwamen. De helft daarvan bestond uit vrouwen en kinderen. Vorige week volgden 65 doden. Er zijn volgens de hulpverleners honderden gewonden. Minstens 35 mensen kwamen op 3 mei om, toen het Dabbit ziekenhuis, waar alleen vrouwen en kinderen worden behandeld, door een raketaanval werd verwoest. Twee van hen stierven op de operatietafel. Een ander ziekenhuis werd zwaar beschadigd en is nu gesloten. Er zijn in het gebied in en rond de stad nu nog zestien van de 134 ziekenhuizen in gebruik, melden christenen.

Rebellen
Veel aanvallen zijn door Russen uitgevoerd in het door rebellen gecontroleerde gebied in oostelijk Aleppo. Maar Barnabas Fund registreerde ook aanvallen door Islamitische opstandelingen. Zij vormen volgens de organisatie een direct gevaar voor de grote gemeenschap van Armeense christenen in de stad. “We zullen de Armenen en de christenen laten zien wie wij zijn”, luidde een verklaring van hen. “We hebben de opdracht niet één Armeniër in het gebied in leven te laten.”

Nog door de rebellen beheerste plaatsen rond de hoofdstad Damascus, zoals Jobar, Douma en Harasta, bestaan uit puin en ingestorte gebouwen. De Wereldbank schatte eind 2014 de schade in zes steden al op 4,5 á 5 miljard dollar. Temidden van de ontberingen vond een gebedsbijeenkomst plaats van alle denominaties en in het midden oosten actieve organisaties gezamenlijk, meldt Barnabas Fund. "Wereldwijd verenigen mensen zich nu in gebed met de christenen in Aleppo.”

Intussen komen veel burgers met een moslim achtergrond tot geloof in Christus, melden vertegenwoordigers van kerken en hulporganisaties. Open Doors citeerde een ex-moslim uit Aleppo: "Wat mij trok is de liefdevolle omgeving van de kerk.“ Van een pastor, wiens naam om veiligheidsredenen niet wordt genoemd, zei: “Tot geloof in Christus komen betekent ook bereid zijn te sterven voor dat nieuwe geloof.” Hij sprak over een ‘ander soort christendom’ en voegde er aan toe: "We halen een grote oogst binnen, God wekt een slapende kerk.“

Open Doors zegt vorig jaar 29,000 Bijbels en 34,500 Kinderbijbels in Syrië te hebben verspreid. "Daarvan gingen er vele naar nieuwe gelovigen, om hen te helpen te groeien in hun geloof.” De Alliance Kerk in Damascus heeft een nieuwe gemeente gesticht dicht bij de onder vuur liggende stad Holms.

In februari van dit jaar is volgens Open Doors met haar hulp een meubelfabriek, met een kerkelijke achtergrond, geopend in Holms. Daar vinden dertig mensen werk en de fabriek heeft al internationale orders. Elders hielp Open Doors financieel bij het openen van een nieuwe apotheek, die aan mensen tegen redelijke prijzen medicijnen verstrekt en ouderen grote kortingen geeft. Samen met kerken helpt de organisatie ook op andere manieren. Onder andere worden aan ongeveer 50.000 mensen voedsel, medicijnen, huursubsidies en medische hulp verstrekt.


Reageren