#Tb 15 euro gift
Enquête: 099-Is seks voor het huwelijk toegestaan? Ja Nee

Christenvervolging

Congo: Islamieten doden 50 christenen

De aanvallen van militante moslims op christenen nemen sterk toe in de Democratische Republiek Congo.

Volgens de christelijke televisiezender CBN hebben islamieten alleen in de maand mei tot nu toe 50 christenen in het oosten van het land gedood. In de nacht van 5 mei vielen ze een dorp binnen in de buurt van de stad van Eringeti (Noord-Kivu) en sneden 34 bewoners de keel door; acht vrouwen en vier kinderen waren onder de slachtoffers.

Twee dagen later doodden ze in dezelfde omgeving 13 mensen, onder wie twee leden van de zendingsorganisatie ‘Church on the Rock’. De daders zijn naar verluidt aanhangers van de terreurgroep ‘Islamitische Internationale Defensie’, die in Congo al 20 jaar actief is.

Sinds 2014 is het aantal aanvallen op christenen sterk toegenomen; ten minste 500 mensen werden hun slachtoffer. Van de ongeveer 70 miljoen inwoners van het midden-Afrikaanse land is 50 procent katholiek, 20 procent protestants en 10 procent moslim. President Joseph Kabila bestuurt het land sinds 2001. Omdat hij herhaaldelijk oppositiegroeperingen onderdrukt heeft, zijn er talrijke opstanden geweest. Zijn ambtstermijn loopt in november af. Volgens de Grondwet, kan hij niet meer herkozen worden. Maar oppositiegroeperingen vrezen dat Kabila toch probeert aan de macht te blijven.


Reageren