#Tb 15 euro gift
Enquête: 090-Gelooft u dat de Gemeente opgenomen wordt? Ja Nee

Boek-muziek-film

Tussen paniek en psalmen

‘Er was een heel diep beseffen dat er maar één Heer bestaat… En Hij nam de moeite mij tegemoet te komen in deze situatie… Het was te groot om te bevatten! Maar we waren er nog niet…’ (p.52)

Recensie: Rineke Peterson

Met vlotte pen tekent Gea Bijl het verhaal van het autisme van hun zoon en wat dat voor impact op haar en haar man had. Heel herkenbaar zijn de verhalen van verdriet en soms wanhoop, die iedere ouder van autistische kinderen kent. Zo beschrijft Gea de isolatie waarin zij en haar man terecht kwamen, de vermoeidheid, wat het autisme van hun zoon deed met hun huwelijk, maar ook de lichtpunten van mensen die er op hun weg kwamen, die hen er door heen sleepten.

Wat dit boek anders maakt dan alle andere boeken die over ervaringen met autisme gaan, is de beschrijving van de weg die God met hen ging in dit proces. Toen bijvoorbeeld hun zoon uit huis geplaatst ging worden voor een behandeling, worstelde Gea met haar rol als moeder. Waarom moest nu een ander voor hun kind zorgen? Wilde God haar als moeder niet alles geven wat er nodig was om hun zoon groot te brengen? In deze worsteling vond ze God. Stapje voor stapje leidde God het gezin door de moeilijke situatie en in nood gaf Hij hen wat ze nodig hadden. Hij kwam hen tegemoet op het niveau waar ze waren. Ook hun zoon zelf leerde God kennen en hij ontwikkelde een rotsvast geloof in God.

Dit boek is een bemoediging voor alle mensen die zelf worstelen met autisme in hun gezin en in hun eigen leven. Gea laat duidelijk zien dat God erbij is, dat Hij wil helpen en dat je, ook als je last hebt van autisme, een onwankelbare relatie met Hem kunt opbouwen. Gea gelooft dat God haar zoon kan genezen van autisme, maar ze weet niet eens of ze dat wel zou willen. Voor haar is het belangrijkste dat haar zoon zijn weg met God gaat en vrede vindt in welke omstandigheid hij ook komt. En datzelfde geldt voor haar. Gea en haar man hebben een moeilijke tijd gehad, maar ze gelooft dat ze God nooit op deze manier had leren kennen, wanneer haar leven van een leien dakje was gegaan. Ik vond het mooi om over Gea haar weg met God te lezen.

Mijn conclusie: Topper! Dit boek geeft een mooi beeld van wat er in een gezin speelt waar sprake is van autisme, maar waar tegelijk geloof in God is. Dit boek zou iedereen eigenlijk moeten lezen, ook al ‘heb je niks’ met autisme.

Tussen paniek en psalmen, Gea Bijl, uitgeverij Boekscout, ISBN 978940223492, paperback, 180 pagina’s, €18,50


Reageren