#Tb 15 euro gift
Enquête: 143-Ik geloof dat de hel bestaat! Ja Nee

Boek-muziek-film

Bijbel met groene teksten over duurzaamheid

Na de talloze andere versies komt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) – kon niet uitblijven natuurlijk – in het najaar met een ‘Groene Bijbel’. Dat wil zeggen een editie waarin teksten die volgens het NBG over duurzaamheid en natuur gaan groen zijn gemarkeerd. Op het congres over ‘groen geloven’ van de ChristenUnie wordt vrijdag in Utrecht een voorpublicatie gepresenteerd.

Volgens de samenstellers gaat ongeveer vijf procent van de Bijbel daarover en door die 1654 teksten groen te kleuren, kunnen milieu-apostelen beter vertellen dat ook Gods Woord duurzaamheid gebiedt. De basis van het Goddelijke ‘groene boekje’ is de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV). Volgens directeur dr. Rieuwerd Buitenwerf zeggen de gemarkeerde teksten iets over Gods visie op de schepping, het aan de mensen opgedragen beheer van de aarde en omgaan met planten en dieren. Onder meer is Lukas 12:6 groen geleurd, waar over de vrijwel niets kostende twee mussen wordt gesproken, waarvan God er toch niet een vergeet.

In de VS bestaat trouwens al langer een Green Bible. In de uitgave van het NBG staan ook artikelen over christenen met een boodschap over duurzaamheid. Het genootschap zegt op deze manier niet weer een nieuwe ‘doelgroepenbijbel’ te presenteren, maar een ‘themabijbel’, gericht op rentmeesterschap.

Zie ook de column van Roeper!


Reageren