#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Christenvervolging

Bevrijding uit cel en dood christenen

Een van de langst in Vietnam gevangen zittende christenen, de priester Thadeus Nguyen Van Ly, is vrij gelaten. Maar een evangelische voorganger en een tot Christus bekeerde gelovige zijn gedood door het communistische regime. Dat de al twee decennia in de cel zittende of onder huis arrest verkerende priester werd vrij gelaten, komt volgens gelovigen mede door Amerikaanse druk op de autoriteiten.

Nguyen Van Ly (80) werd drie dagen voor aankomst van president Obama in het land (op 22 mei) bevrijd. Volgens het aartsbisdom in de regio verkeerd hij in goede gezondheid.

Volgens kerkelijke waarnemers werd hij zwaar gestraft voor zijn oppositie tegen het communistische politieke monopolie en het door de partij onteigenen van bezittingen van de kerk. Hij zette ook een pro-democratische beweging op en voerde campagne voor vrijheid van meningsuiting.

Tijdens zijn langdurige – soms eenzame – opsluiting leed hij aan diverse gezondheidsproblemen, zoals beroertes en gedeeltelijke kreupelheid. Zijn lang verwachte bevrijding vond drie maanden voor het einde van een achtjarige celstraf plaats, wegens ‘tegen de staat gerichte propaganda’.
Intussen wordt het goede nieuws overschaduwd door nieuwe meldingen over recent doden van de evangelische voorganger Dang Ba Nham en een pas tot geloof gekomen christen in Vinh. Dat laatste waren geen ongelukken, zoals wordt beweerd. Plaatselijke christenen zeggen dat de voorganger, diens vrouw en een oudste langs de kant van de weg met een vrouw baden die pas tot geloof was gekomen. Zij stonden voor een nieuw christelijk in aanbouw verkerend gebouw en vroegen daar Gods zegen over. Tijdens hun gebed reed een auto vol militairen op hen in. Nham (56) werd ongeveer 15 meter weggesleept en stierf ter plekke. De nieuwe gelovige Huyen stierf de volgende dag aan zijn verwondingen. De vrouw van de voorganger werd geopereerd aan nek en bovenlichaam. Volgens de kerk is zij zwak en herstel onzeker. Ook de oudste, Hoang Ngoc Hung, is geopereerd. Hij werd door militairen naar het ziekenhuis in Hanoi gebracht en zijn kans op overleven is volgens ingewijden 20%.

Volgens christelijk nieuwsagentschap Morning Star News was de voor de Vietnam Good News Mission Church (Vietnam Goed Nieuws Zendingskerk) werkende Nham een effectieve evangelist in Nghe An, Thanh Hoa, Ha Tinh en Quang Binh, waarschijnlijk de vier het meest voor het Evangelie openstaande provincies in Vietnam. Hij zou zijn gewaarschuwd dat hij moest stoppen met prediking over zijn geloof in Christus. Veel gelovigen bezochten volgens getuigen op 8 mei zijn begrafenis.


Reageren