#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Uw mening

073 "Brexit": Elke Britse christen moet zelf beslissen

Groot Brittannië beslist op 23 juni of hun land in de Europese Unie blijft. Volgens de laatste opiniepeilingen is de meerderheid van de bevolking voor uittrede. Twee kerkelijke leiders spraken zich uit vóór de EU.
 
Uw mening: 073-Moet Groot Brittannië in de EU blijven?
 
Officiële aanbevelingen geven de Evangelische Alliantie van Groot-Brittannië of de Anglicaanse en Katholieke kerk niet. Aartsbisschop Justin Welby uit Londen leider van meer dan 80 miljoen Anglicanen wereldwijd, schreef in een artikel voor de krant "Mail on Sunday", dat een terugtrekken uit de EU de Britse economie zal verzwakken en een negatieve uitwerking zal hebben op de armsten in de bevolking. “De Europese Gemeenschap heeft zich sinds haar oprichting ingezet voor sociale zekerheid en samenwerking. Jezus heeft ons geleerd onze naasten lief te hebben. We zijn het meest menselijk als we er zijn voor anderen." Volgens Welby moet echter iedere christen zelf beslissen. Hij heeft geen ‘goddelijke hotline’ voor een advies.

De voorzitter van de katholieke bisschoppen conferentie van England en Wales, aartsbisschop Vincent Nichols, waarschuwde dat terugtrekking het land voor ‘complexere problemen’ zal stellen dan binnen de EU blijven. De aartsbisschop van Southwark, Peter Smith, is het daar niet mee eens. Hij beoordeelt de economische argumenten kritisch. Het streven naar steeds meer Europese samenwerking wijzen veel Britten af. De algemene vergadering van de katholieke bisschoppen van Engeland en Wales riep gelovigen op te gaan stemmen. "De verantwoording van de kiezers is groot, omdat het besluit een invloed zal hebben op toekomstige generaties."

Dat dit alles zeer diep gaat bij de inwoners van Groot-Brittannië blijkt uit de moord - gisteren - van Jo Cox, een 41 jarige Labour afgevaardigde, moeder van twee kindere,n en tegenstandster van een Brexit.


Reageren