#T - Grootsgedrukt
Enquête: 018-Mijn kerk of gemeente neemt de zendingsopdracht serieus! Ja Nee
Agenda:   Conferenties & Cursussen ||  Concerten ||  Evenementen ||  Bericht aanbieden

Binnen/buitenland

EA-EZA congres over ‘ondertussenheid’

‘De evangelische beweging in de ondertussenheid’, is het thema van het congres dat EA-EZA op 5 juni (13.00 uur) houdt. Sprekers zijn Matthijs Vlaardingerbroek en filosoof Evert Jan Ouweneel.

'Ondertussenheid’, een term uit de zogenoemde Trendrede 2015, duidt op ‘de periode van verandering waarin we ons bevinden’, meldt EA-EZA. In de uitnodiging wordt niet gesproken over de vanouds evangelische theologische interpretatie van het begrip ‘tussentijd’: De eeuwen die vooraf gaan aan de opname van de Gemeente.

Het gaat, meldt de organisatie, om ‘een overgang tussen twee systemen of tijdsgewrichten’, nu veel vaste verhoudingen en zekerheden op losse schroeven staan, terwijl ‘het nieuwe plaatje’ nog niet duidelijk zichtbaar is.

Eng
Ook in kerken en - vooral - de evangelische beweging is sprake van verandering, meldt EA-EZA. “Dertigers en veertigers lijken steeds meer moeite te hebben met de stellige manier waarop de beweging de afgelopen veertig jaar communiceerde. Dit gegeven kunnen we als eng of lastig bestempelen, want wat gebeurt er als je het hoe en wat van geloven en kerk-zijn niet meer zo strak omlijnt? Maar het is wel het levensgevoel van een grote groep mensen en dat nemen we serieus.”

Volgens directeur Jan Wessels sluit het thema goed aan bij de door hem geleide organisatie, die zich naar zij zeggen inzet voor gemeenteopbouw. “Als je bezig bent met missionair (kerk-)zijn en je wilt de wereld echt raken en het evangelie laten landen, dan komen veel (schijn)zekerheden en regeltjes op losse schroeven te staan. Hoe ga je daarmee om? Wat houd je vast en wat durf je los te laten? Durf je te accepteren dat anderen dingen anders ervaren dan jij? Dat is het gesprek dat EA-EZA wil aangaan.”

Matthijs Vlaardingerbroek wordt geacht het geluid van de dertigers en veertigers in de evangelische beweging te vertolken. Filosoof Evert Jan Ouweneel geeft vervolgens een reflectie op het verhaal van Vlaardingerbroek. Hij plaatst het in een groter kader en verbindt het aan de ‘ondertussenheid’ die men breder in de maatschappij ziet, meldt EA-EZA. Voor muzikale omlijsting zorgen Peter & Carin van Essen. Tijdens het congres wordt ook de jaarlijkse Helixprijs van de EA-AZA uitgereikt.

Reageren


waldens

27-04-2015 02:19
Als winkels uitverkoop houden, komt er daarna altijd wel weer een nieuwe voorraad om te verkopen. In christelijk NL houdt men continu uitverkoop van wat men dacht te hebben, tot het punt dat men niets meer overheeft.
In mijn bijbel lees ik nergens dat er een kerk is die continu aan het aanpassen en uitverkopen is tot het moment dat men moet erkennen al die tijd in alle principes en verlangens gelijk te zijn geweest aan de wereld. Waarom niet nu al eerlijk zijn en de maskers afgooien die jullie nog hebben om aan jullie achterban te tonen dat jullie anders dan de wereld zijn ? Doe in 1 klap alles in de uitverkoop en wees zoals je werkelijk bent, namelijk als je ongelovige buurman en buurvrouw. Kan iedereen uit jullie kringen zonder maskers op barbacuen, sporten, carriere najagen, van relatie naar relatie hoppen en ben je die vervelende bijbel kwijt, en zeker die loosers die daarin nog geloven.........of zijn het niet zij die de losers zijn ziende bovenstaande uitverkoop