#Tb 15 euro gift
Enquête: 030-Mag een christen scheiden? Ja Nee

Overdenkingen

Sint en Piet

De discussie is al lange tijd bezig en ook nu barst deze weer in alle hevigheid los. Zwarte Piet. Een groep mensen voelt zich beledigd door de stereotiepe manier waarop de zwarte hulpjes van de goedheiligman wordt neergezet. Een andere groep vindt dat dit Nederlands cultureel erfgoed is en dat dit zo moet blijven. Op facebook zijn er legio pagina’s aangemaakt om dit laatste standpunt te verdedigen; ‘Zwarte Piet moet blijven’, of iets wat daar op lijkt.

Zelfs Joop van den Ende en Andre van Duin bemoeien zich hier nu mee. Ze zijn de discussie zat. Zij pleiten voor het behoud van het feest zoals we dit al zolang wij dit weten vieren en roepen op dit bericht uit respect voor hen te delen.

Respect. Laten we het daar eens over hebben. Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de hulpjes van Sinterklaas een groep homoseksuelen was die als joker werd neergezet? Dan zou de wereld te klein zijn en de homobeweging niet rusten voor dit gecorrigeerd werd. Want, we moeten respect hebben voor elkaar. Ook als we een andere geaardheid hebben.

Waarom moeten we dan wel respect hebben voor mensen met een andere geaardheid en niet voor mensen met een andere huidskleur? Zijn die minder belangrijk? Zijn die minderwaardig? Het lijkt er op of de invloed van de Zwarte Piet toch meer invloed heeft gehad op ons denken dan wij beseffen.

Laten wij uit respect voor de ander en vooral met de liefde van Jezus onze donkergekleurde medemens tegemoet komen en een kleine aanpassing doen aan ons Nederlandse feest. We kunnen onze kleuters prima vertellen dat Sinterklaas zijn hulpjes uit regenboogland haalt. Daarom hebben alle Pieten verschillende kleuren. Daarnaast symboliseren die verschillende kleuren Pieten de veelkleurigheid van onze samenleving. Lijkt me een prima oplossing.

Broers en zussen, op het moment dat wij tot geloof in Jezus zijn gekomen en Hij de Heer van ons leven is geworden, hebben wij al onze rechten opgegeven. Wij hebben nu alleen nog maar de plicht om elkaar lief te hebben en de ander hoger te achten dan onszelf. Misschien vind je het vervelend om je vertrouwde traditie op te geven omwille van een paar gekwetste mensen, maar als je bedenkt hoeveel Jezus heeft opgegeven voor ons, is dat maar een klein offer.

Groeten van Rineke

Reageren


otto

02-12-2019 05:51
Nog even een aanvulling, een HvA studente heeft onlangs gedreigd om blanke Nederlanders te vergassen vanwege zwarte piet ,en ook de tering joden,leuk toch en wat er nog meer gezegd is schrijf ik hier maar niet neer, want dat is te beschamend voor woorden, maar droom lekker verder.

otto

02-12-2019 05:28
Je moet je schamen, nu zwarte piet, en wat volgt? In Noorwegen is al gevraagd om de davidster(traditie) niet in de kersboom meer te hangen, in het openbaar, een vraag van de burgemeester daar. Op Lesbos moest het kruis afgebroken worden, het stoorde de Moslimvluchtelingen, in het voorjaar wilde een groepje christenen weer een kruis neerzetten op Lesbos, maar zij zijn op verzoek van de vluchtelingen organisatie gearresteerd wegens discriminatie, maak je maar eens druk over je broeders, en zusters die bij tientallen vermoord/verkracht/mishandeld worden, juist in de Moslimlanden, maar daar zwijgt christelijk Nederland over, maar als het een Moslim betreft, dan wordt men wakker. Dit is Nederland met zijn cultuur, en een ieder ontvlucht zijn land, om in Nederland een veilig onderkomen te vinden, maar het moet niet zo zijn, dat deze groep op den duur ga bepalen wat hier wel en niet mag, dit is Nederland, en als je niet mee wil doen, nou daar is de deur, en als je onze cultuur kan respecteren dan ben je welkom, ook als je met onze cultuur mee wil doen, maar het moet niet zo zijn, dat jij bepaald wat hier moet gebeuren, en ben je het er niet mee eens, nou tabee dan, daarom jou stukje slaat nergens op.

Aaldrik Oosterveld

02-12-2019 07:51
Hallo,
Ook in deze discussie over wel/geen zwarte piet en of het nou wel of niet kwetsend kan zijn voor een kleine groep, mis ik het grote plaatje. Het gaat niet alleen om zwarte Piet..ook Kerst mag niet meer. Zie bv de Lidl die het alleen nog maar over Feest heeft. Want ook aan kerst zijn er groepen mensen die zich storen aan de Christelijke tekens en betekenis van Kerstmis. Omdat we zo 'respectvol' moeten zijn passen we ons aan aan ieder die zich gekwetst voelt. En daarmee verloochenen we onze tradities maar ook onze Christelijke normen en waarden. Waarbij de politieke correctheid hoog in het vaandel staat. Kritiek wordt als rascisme weggezet..terwijl we in eigen land steeds minder te zeggen hebben en daar is onze politiek en media verantwoordelijk voor. Dus de discussie over zwarte Piet gast over veel meer dan alleen dat.
Groet